Dodatni mejni prehod odprt zgolj za Slovence in Hrvate

Prejšnji teden sta se v Portorožu sestala hrvaški in slovenski notranji minister, Davor Božinović in Aleš Hojs. Načela sta aktualne teme.
Fotografija: Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Foto: Marko Feist

V prejšnjem tednu sta se v Portorožu sestala hrvaški notranji minister Davor Božinović in slovenski notranji minister Aleš Hojs. Srečanje je potekalo v okviru dvodnevnega gostovanja ministrov za notranje zadeve držav procesa Brdo v Portorožu. Kot je dejal Hojs, je srečanje potekalo v duhu nadaljevanja zelo dobrega sodelovanja med državama, navaja STA.
image_alt
Bitcoin in Blockchain: Kaj načrtujejo bančni velikani

Slovenski notranji minister je v izjavi za medije povedal, da bodo slovenski policisti tudi letos - v času turistične sezone - pri delu na obali pomagali hrvaškim policistom.
 

Hrvaška izdala že preko 100.000 digitalnih potrdil


Božinović je na sestanku predstavil digitalno potrdilo, s katerim bo možno prestopiti hrvaško mejo. To se bo lahko uporabljalo v pdf obliki ali kot QR kodo. Naznanil je, da je Hrvaška svojim državljanom od začetka junija izdala že več kot 100.000 digitalnih potrdil.
Makarska, Foto: Tomi Lombar / Delo
Makarska, Foto: Tomi Lombar / Delo

Hrvaški notranji minister je dejal, da je Hrvaška hkrati že pripravljena na sprejem potrdil iz držav Evropske unije. Na podlagi potrdil so do sedaj sprejeli približno 9000 gostov. Ti so bili večinoma iz Poljske, Češke, Danske in Nemčije. Potrdila naj bi sicer pripomogla k učinkovitem zmanjševanju čakalnih dob na mejnih prehodih.

Hojs je sporočil, da sta se z Božinovićem pogovarjala tudi o dnevnih delovnih migrantih, ki prehajajo hrvaško-slovensko mejo. Za reševanje problematike naj bi bil odprt dodatni mejni prehod, ki bo namenjen zgolj hrvaškim in slovenskim državljanom. Ta naj bi deloval vsak dan od pete oziroma šeste ure do 10. ure ponoči.
 

Načeta bila tudi tema slovenskega predsedovanja Evropski uniji


Razprava je tekla tudi o lokalnemu prebivalstvu, ki živi ob meji na Dragonji in njihovem prehodu meje. Hojs je ocenil, da naj v poletni sezoni ne bi prihajalo do težav, saj naj bi z uveljavitvijo covidnih potrdil celoten proces potekal bistveno hitreje.

V zvezi z lajšanjem prehoda meje sta se pogovarjala tudi zdravstvena ministra obeh držav, Janez Poklukar in Vili Beroš. Poklukar je Hrvaški čestital, saj je ta poskrbela za hitro vpeljavo covidnega potrdila, kar naj bi, kot je dejal, predstavljalo vzor tudi drugim državam.
image_alt
Maserati se vrača; bo presenetil še s futurističnim motorjem?

Notranja ministra obeh držav sta v razpravi prejšnji teden načela tudi temo slovenskega predsedovanja Evropski uniji. To sta načela predvsem v povezavi s sprejemom pakta za migracije in azil ter z novim schengenskim zakonikom in evalvacijskim sistemom. Ta bo v obravnavi na neformalnem srečanju notranjih ministrov, ki se bo odvijalo 15. julija na Brdu pri Kranju.
 

Več iz rubrike