Depresija, pandemija našega časa!

Naše razumevanje depresije in njenega zdravljenja napreduje
Fotografija: Depresijo običajno učinkovito zdravimo z antidepresivi ali s pogovornim zdravljenjem, kot je kognitivno-vedenjska terapija FOTO: Delo
Odpri galerijo
Depresijo običajno učinkovito zdravimo z antidepresivi ali s pogovornim zdravljenjem, kot je kognitivno-vedenjska terapija FOTO: Delo

Nedavna študija je pokazala, da so dokazi o povezavi nevrotransmiterja serotonina z depresijo protislovni. V članku za The Conversation so avtorji študije zaključili, da ni mogoče trditi, da je jemanje antidepresivov SSRI nesmiselno. Toda ali je varno sklepati, da serotonin ni povezan z depresijo ali da sodobni antidepresivi niso koristni pri zdravljenju te bolezni?

Depresija je pogosta in resna bolezen, ki omejuje življenje. Nizko razpoloženje in izguba zadovoljstva sta njena osnovna simptoma, vendar lahko diagnozo postavijo številne edinstvene kombinacije simptomov. Dve osebi z depresijo imata lahko zelo različne simptome.

image_alt
Poporodna depresija pri moških: Ni vam treba trpeti v tišini

Ti dejavniki tveganja pojasnjujejo, zakaj nekateri ljudje pogosteje zbolevajo za depresijo kot drugi, vendar ljudje z depresijo pogosto poročajo o več dejavnikih tveganja, zato običajno ni mogoče ugotoviti, kateri od njih - če sploh kateri - so povzročili njihove simptome.

Depresija, tako kot številna druga stanja, ki jih opredeljujejo predvsem simptomi, verjetno ni eno samo stanje s preprostim nizom ločenih vzrokov. Prav tako je malo verjetno, da bi obstajala ena sama terapija ali zdravilo, ki bi učinkovito zdravila vse ljudi. Vendar pa različni simptomi in dejavniki tveganja, ki so podlaga za depresijo, ne pomenijo, da nimamo učinkovitih načinov zdravljenja.

Že več kot desetletje bi le redki raziskovalci in zdravstveni delavci depresijo označili za preprosto "kemično neravnovesje". Kljub temu ne bi bilo pametno povsem zavreči vloge serotonina, saj še vedno obstajajo nekateri dokazi o njegovi vpletenosti v depresijo. Čeprav je zaradi omejenega dostopa do živega človeškega možganskega tkiva težko neposredno potrditi vlogo serotonina pri depresiji.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Naše omejeno razumevanje tako depresije kot zdravljenja z antidepresivi je avtorje zgoraj omenjene študije spodbudilo k dvomu, ali so antidepresivi koristen pristop k zdravljenju. Te kritike niso nove, vendar napačno implicirajo, da je za učinkovito zdravljenje potrebno razumevanje mehanizma.

Depresijo običajno učinkovito zdravimo z antidepresivi ali s pogovornim zdravljenjem, kot je kognitivno-vedenjska terapija, kljub nepopolnemu razumevanju stanja in delovanja teh načinov zdravljenja.

image_alt
Kaj je energijska psihoterapija in kakšni so njeni učinki?

Ne moremo vedeti, ali zdravljenje obravnava osnovno težavo, ker še nismo ugotovili, kaj je to. Namigovanje, da antidepresivi SSRI morda niso koristni, pomeni napačno razumevanje baze dokazov, ki govori ravno o nasprotnem. Postopoma začenjamo bolje razumeti vzroke depresije in prepoznavati podtipe ali "depresije", ki imajo bolj specifične mehanizme in načine zdravljenja.

Naše razumevanje depresije in njenega zdravljenja napreduje že več kot stoletje in ne kaže znakov upočasnitve. Ugotavljanje vzrokov in novih načinov zdravljenja depresije je težavno, vendar nujno, če želimo odpraviti enega najpogostejših vzrokov invalidnosti po vsem svetu.

Več iz rubrike