Debirokratizacija in razvojna kapica za izboljšanje poslovnega okolja

Poslanci bodo v teh dneh obravnavali predlog zakona o debirokratizaciji, ki predvideva tudi uvedbo razvojne kapice.
Fotografija: Slovenija je v zadnjih 30 letih povsem nekontrolirano in nepregledno 10-kratno povečala število pravil, predpisov in zakonov, ki urejajo poslovanje. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Slovenija je v zadnjih 30 letih povsem nekontrolirano in nepregledno 10-kratno povečala število pravil, predpisov in zakonov, ki urejajo poslovanje. Foto: Shutterstock

V Združenju Manager zasledujemo ambicijo slovenskih gospodarskih organizacij, da uvrstimo Slovenijo med 10 najuspešnejših in najbolj zaželenih držav za življenje na svetu. Prvi korak, ki vodi k večji blaginji, je prijazno poslovno okolje, v katerem lahko zaposlujemo in ustvarjamo. Poslanci bodo v teh dneh obravnavali predlog zakona o debirokratizaciji, ki predvideva tudi uvedbo razvojne kapice. S tem bi državni zbor naredil prvi korak k podpori razvojno naravnanega poslovnega okolja.
 
image_alt
Včasih reveži, danes slavni in bogati

Slovenija je v zadnjih 30 letih povsem nekontrolirano in nepregledno 10-kratno povečala število pravil, predpisov in zakonov, ki urejajo poslovanje. V Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki izhaja iz primerjav z Avstrijo in Nemčijo, zato predlagamo, da bi se število predpisov v naslednjih štirih letih zmanjšalo za vsaj 30 odstotkov, obenem pa bi morali poskrbeti tudi za kakovost zakonskih in podzakonskih aktov. 
 
V Združenju Manager tudi menimo, da je nujna uvedba razvojne kapice, ki je sicer predlagana pri 6000 evrov bruto, v gospodarskih organizacijah pa s strinjamo, da bi bila bolj smiselna in učinkovita pri 2,5-kratniku povprečne plače oziroma pri 4.600 evrov bruto. K uvedbi razvojne kapice, ki jo pozna večina evropskih držav, smo v letošnjem letu skupaj večkrat pozvale organizacije, združene v okviru Gospodarskega kroga.
 
Petra Juvančič. Foto: Združenje Manager
Petra Juvančič. Foto: Združenje Manager
»Ko se pogovarjamo o razvojni kapici, je pogosto izpostavljena solidarnost. Ta je zagotovo pomembna vrednota socialne države. Pri tem se je smiselno vprašati, kje so meje solidarnosti in enakosti, da okolje ne postane nestimulativno za delovno aktivne in ustvarjalne, ki v zdravstveno in pokojninsko blagajno prispevajo največ. Razvojno kapico potrebujemo, če želimo ustvariti privlačno poslovno okolje za panoge z visoko dodano vrednostjo, ki pritegnejo ne le domače visoko izobražene kadre, temveč tudi najboljše kadre iz tujine v podjetjih, ki na področju Slovenije vlagajo v rast in razvoj,« poudarja Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager.
 
Visoki davki omejujejo gospodarsko rast in razvoj, investicije, nova delovna mesta in priliv dodatnih prihodkov za socialno državo, potrjuje nedavna analiza münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. V analizi so ugotovili, da nižje davčne stopnje za podjetja prinesejo višje plače, višjo stopnjo zaposlenosti in hitrejšo rast, dolgoročno pa se tudi davčni prihodki povrnejo na raven pred razbremenitvijo.
image_alt
Destinacije, kjer so naprodaj poceni počitniške hiše

Več iz rubrike