Dan samskih je na Alibabi (spet) podrl vse rekorde

Popusti spletnih trgovcev na dan samskih so bili vrtoglavi in pripravili tlakovano pot črnemu petku in spletnemu ponedeljku.
Fotografija: Zvončkljanje cekinov kitajskih samskih potrošnikov preglasilo tudi vse slabe kazalnike v potrošnji. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Zvončkljanje cekinov kitajskih samskih potrošnikov preglasilo tudi vse slabe kazalnike v potrošnji. Foto: Reuters

Največji spletni praznik na Kitajskem ni več črni petek ali spletni ponedeljek, pač pa se z laskavim naslovom zdaj ponaša praznik, ki so ga poimenovali kar dan spletnih nakupov samskih, kjer imajo glavno vlogo prav samski zapravljivci. Spletna razprodaja za samske je letos v blagajno Alibabe nakapljala rekordnih 38 milijard dolarjev, a rekordni so bili tudi popusti. Menda so bili pri kitajskem spletnem trgovcu večji kot pri črnem petku in spletnem ponedeljku skupaj.

A ta dan je zvončkljanje cekinov kitajskih samskih potrošnikov preglasilo tudi vse slabe kazalnike v potrošnji, ki so se kazali zadnje čase, piše spletni CNN Business.
Kitajska se že tako ponaša z najštevilčnejšo spletno populacijo, ki šteje več kot 800 milijonov spletnih uporabnikov. Foto: Reuters
Kitajska se že tako ponaša z najštevilčnejšo spletno populacijo, ki šteje več kot 800 milijonov spletnih uporabnikov. Foto: Reuters
Ti naj bi bili predvsem posledica trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. »A prav takšne akcije potrošnike vsakič znova spodbudijo k množičnemu zapravljanju in iskanju najboljših priložnosti za kupovanje blaga na spletnih platformah, pa naj bo splošna gospodarska klima še tako slaba,« je prepričan Jeffrey Halley, glavni analitik pri Oandi, trgovinski analitični mreži.
 

Kot protiutež Valentinovemu


Dan samskih je bil v osnovi že leta 1990 neformalni praznik samskih, ki so ga študenti vpeljali kot protiutež Valentinovemu. Njihov dan je simbolično sestavljen iz samih enic, torej 11.11. Prvič pa so ga v komercialne namene uporabili pri Alibabi leta 2009 in od takrat vsako leto dodobra prevetri spletno nakupovanje na Kitajskem in niza nove rekorde.

Kitajska se že tako ponaša z najštevilčnejšo spletno populacijo, ki šteje več kot 800 milijonov spletnih uporabnikov. Zaradi močne vladne podpore spletnemu potrošništvu in tudi zaradi manjka fizičnih trgovcev, se tam trendi spletnega nakupovanja vsako leto močno zvišajo.
Spletna razprodaja za samske je letos v blagajno Alibabe nakapljala rekordnih 38 milijard dolarjev, a rekordni so bili tudi popusti. Foto: Reuters
Spletna razprodaja za samske je letos v blagajno Alibabe nakapljala rekordnih 38 milijard dolarjev, a rekordni so bili tudi popusti. Foto: Reuters
Lansko leto je Alibaba poročala o rekordnem 30 milijardnem dolarskem izkupičku na dan samskih, kar je 13krat več kot dnevno povprečje, ki je bilo lansko leto okoli 2.3 milijarde dolarjev, še piše tiskovna agencija AP.
 

Črni petek konec novembra tudi v Sloveniji


Naj bo dan samskih le predpriprava na črni petek ali ne, slednji ima zadnja leto vedno večjo vlogo in predvsem odmevno oglaševalsko kampanjo tudi v Sloveniji. Letos ga bomo »praznovali« v petek 29. novembra, mnogi slovenski trgovci pa so dan raztegnili kar v ves mesec november. Popusti in druge ugodnosti so v tem času za potrošnike še posebej mamljivi, da se nakupi na spletu ne bi končali z razočaranjem, pa SI-CERT ponuja nekaj pomembnih napotkov.

Več iz rubrike