Dan inovativnosti 2021: podeljenih 9 zlatih in 1 posebno priznanje

»Inovativna podjetja bodo jutri ustvarjala novo dodano vrednost, nove možnosti zaposlovanja in s tem soustvarjala blaginjo za državo.« - predsednik GZS
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v okviru Dneva inovativnosti včeraj, 12. oktobra, že 19. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem ter inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo devet zlatih, 31 srebrnih ter 1 posebno priznanje za inovacijski izziv (inovacije, ki rešujejo izzive covida-19). Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti.

Tibor Šimonka, predsednik GZS, je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, »da so med inovacijami, ki kandidirajo za najvišja priznanja, tako produktne in procesne kot tudi trženjske in družbene inovacije. To pomeni, da imamo v naši državi širok in pester nabor podjetij in organizacij, ki imajo ne le srčno željo, ampak tudi sposobnost inovirati na zares širokem področju. S tem se tudi ne bojim za prihodnost. Kajti inovativna podjetja so tista, ki bodo jutri ustvarjala novo dodano vrednost, nove možnosti zaposlovanja in s tem soustvarjala tudi blaginjo za državo kot tako.« Dodal je, da se je pri tem treba zavedati, da sama inovativnost ni dovolj. Inovativnost je proces, ki pripelje do novega izdelka, storitve ali rešitve, realizirane na trgu. Poleg nje pa je za uspešnost podjetij potrebnega še marsikaj drugega. Med drugim so ključni zavzeti ljudje z vizijo, kako naprej. Zato ga navdušuje, da za inovacijami stojijo skupine inovatorjev, ki se niso povezali samo med sabo znotraj podjetij, ampak so aktivno sodelovali in razvijali tudi izven meja svojih organizacij. 

image_alt
Prebivalci Berlina glasovali za razlastitev stanovanjskih koncernov

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 41 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti. V letu 2021 je to inovacija Varstveno delovnega centra (VDC) Zasavje - Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje.

Dan inovativnosti 2021 je obogatila Inovacijska konferenca, ki je potekala od jutra in je bila soorganizirana z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS). Na konferenci so udeleženci prisluhnili Slovenkam in Slovencem po svetu in doma, ki so z govori in pogovori delili svoja znanja, izkušnje in poglede na inoviranje, inovacije ter podjetništvo. Udeleženci so sodelovali tudi v delavnici na temo dobrih praks zaposlovalcev v tujini in se mrežili preko spleta in na Gospodarskem razstavišču.

<p>Foto: marchmeena29 / Getty Images</p>

Foto: marchmeena29 / Getty Images

Prejemniki zlatih nacionalnih priznanj GZS za inovacije so:

 • CASTOOLA d.o.o. - Platforma za ciljano TV oglaševanje Castoola
 • Danfoss Trata d.o.o. - AB-QM 4.0 - Tlačno neodvisen regulacijski ventil z visoko zanesljivim delovanjem v zahtevnem mediju
 • Domel d.o.o. - Razvoj in industrializacija motorja 721
 • Elan, d.o.o. - Zložljive, vsestranske karving smuči VOYAGER
 • Hidria d.o.o. - Elektronsko komutirani ventilatorji EC R18
 • Iskra PIO d.o.o. - PIO Flash® dekontaminacijski sistem
 • Radgonske gorice d.o.o. - Untouched by Light – prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi
 • Red Pitaya d.d. - Naprava za zajem in obdelavo podatkov SIGNALlab 250-12
 • SIJ Metal Ravne d.o.o. - Orodno jeklo za delo v vročem z izboljšano toplotno prevodnostjo SITHERM S140R

Prejemnik posebnega nacionalnega priznanja za inovacijski izziv 2021 - inovacija, ki rešuje izzive covida-19:

 • Varstveno delovni center (VDC) Zasavje - Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje

Blagovna znamka Inovativna Slovenija

Gospodarska zbornica Slovenije pod blagovno znamko »Inovativna Slovenija« pokriva celoten proces podpore inovativnosti; od ideje in razvoja, prek zaščite intelektualne lastnine, povezovanja s partnerji do umestitve inovacije na mednarodne trge in seveda promocije inovacij. Z izvajanjem aktivnosti na različnih področjih spodbujajo inovacijsko kulturo in inovativno klimo v Sloveniji ter s tem nudijo podporo uspešnemu prodoru slovenskih inovacij na tuje trge.

image_alt
Hrvaška: edinstveno oljčno olje v amfori osvaja svet

Priznanja za najboljše inovacije podeljujejo tako na regionalni kot na nacionalni ravni.

 • 25-letna tradicija podeljevanja priznanj najbolj inovativnim na regionalni ravni.
 • 19. nacionalna podelitev najboljšim inovacijam.
 • V teh 19 letih so v celotni Sloveniji nagradili prek 11.000 inovatorjev in skoraj 3.200 inovacij.
 • To leto je na regionalne razpise prispelo 207 inovacijskih predlogov, za katerimi stoji nekaj več kot tisoč inovatork, inovatorjev in inovacijskih ekip.

Dan inovativnosti v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) kot nacionalna partnerja podpirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS in Javna agencija SPIRIT Slovenija, kot promocijski partner pa Slovenski podjetniški sklad.

Več iz rubrike