Temna plat dobrih jagod

Poljski pridelovalci jagod s težavo prodajajo zaloge, medtem ko končni prodajalci kujejo dobičke. Poljska je sicer druga največja pridelovalka jagod v Evropi.
Fotografija: Pridelovalci jagod imajo letos velike težave z vremenom, na ceno pa močno vpliva še pandemija. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Pridelovalci jagod imajo letos velike težave z vremenom, na ceno pa močno vpliva še pandemija. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Prodajalci jagod na varšavski tržnici že zgodaj zjutraj stojnice odprejo z velikimi razprodajami svojih zalog. »Pridite pozneje, proti koncu dneva, in lahko ujamete še večje razprodaje kot zjutraj,« svetuje eden izmed obiskovalcev tržnice.
 

Tržnica oziroma borza sadja


Trgovci s sadjem se letos poslužujejo podobnih varovalk in manevrov kot trgovci z delnicami. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
Trgovci s sadjem se letos poslužujejo podobnih varovalk in manevrov kot trgovci z delnicami. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
Varšavska tržnica je vedno polna možatih moških z belimi nogavicami, črnimi supergami, pasno torbico in tatuji varšavske legije. Mobilni telefoni nenehno zvonijo in gotovina zelo hitro potuje od rok do rok. Vsi vključeni v te mikrotransakcije, vseskozi preračunavajo kako vsaka prodaja vpliva na cene različnih izdelkov skozi dan.

Še bolj kot z obiskovalci se ključni akterji na tržnici ukvarjajo z vremenom in vsemi ostalimi dejavniki ki lahko vplivajo na ceno. Na varšavski tržnici so tako prisotne arbitražne priložnosti in prodajne strategije, ki bi navdušile še najbolj zavzete trgovce z delnicami na Wall Streetu.
 

Posel z jagodami


Cene jagod na kilogram so na Poljskem to poletje padle za 1,1 evra, ob tem pa rastejo cene jagod v trgovinah. Nekateri izrazito gibanje cen in pa razlike pripisujejo aktualnim razmeram s koronavirusom, medtem ko drugi izpostavljajo nestabilno in neznačilno vreme. Če se vreme hitro izmenjuje med tropskimi nevihtami in sušnimi vročinskimi valovi, je namreč zelo težko napovedati povpraševanje po sadju.»Nekatere dni celotno zalogo takoj prodamo, druge dni pa rabiš cel dan,« pravi eden od prodajalcev in dodaja »včasih trgovci kupijo celoten kontejner jagod, že na poti do tržnice pa se vreme povsem skisa in cene se razpolovijo. Potem si v zelo neugodni situaciji.«
 

Težave jagodne letine


Jagode namreč ne marajo preveč vlažnega okolja, medtem ko začnejo hitro gnit v primeru suše. Bozena Nosecka iz inštituta agrikulture in ekonomije hrane pravi, da je kakovost jagod letošnje sezone zelo nizka. »Količina pridelanih jagod je primerljiva lanski, vendar pa je kakovost bistveno nižja,« pravi. Nedavni nalivi in neurja so uničila številne nasade sadja. Za kupce to sicer pomeni višjo ceno, saj končni prodajalci v ceno vključujejo tudi povečano raven tveganja kvarjenja sadja.

Letošnja sezona sadja je zelo nepredvidljiva, predvsem zaradi nestanovitnega vremena. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Letošnja sezona sadja je zelo nepredvidljiva, predvsem zaradi nestanovitnega vremena. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Pridelovalce jagod pa pestijo še težave z delovno silo. Poljska vlada je marca uvedla ene izmed najstrožjih ukrepov v Evropi, posledično pa je državo moralo zapustiti okoli 150 tisoč Ukrajincev, ki delajo na Poljskem. Skupno na Poljskem dela okoli milijon Ukrajincev, zdaj ko teh ni pa primanjkuje delovne sile, ki bi obirala jagode, piše nemški DW. Letošnji pridelek bo znašal približno 175 tisoč ton, kar je nekoliko manj kot leta 2018. Na Poljskem je skupno več kot 50 tisoč hektarjev nasadov jagod, s tem pa je Poljska druga največja pridelovalka jagod v Evropi.
 

Jagode sive ekonomije


Državna blagajna Poljske pa ima le malo koristi od velikega obsega prodaje jagod, saj je večina prodaje opravljene mimo blagajne; prodajalci malokdaj plačujejo primeren davek. Te prodajalce inšpektorji pogosto poznajo poimensko, še najbolj pa izstopajo zaradi svojih voznih parkov, pravi inšpektor Slawomir Smyk.

V Varšavi je tako velika težava sive ekonomija. Prodajalci so pogosto del večje organizacije, kljub temu pa Smyk pravi, da je bil obseg nelegalne trgovine izrazito znižan v zadnjih letih.

Več iz rubrike

Komentarji: