EU uvozila dva milijona ton soje z nezakonito očiščenih območij


Približno petina brazilskega letnega izvoza soje in govejega mesa v Evropsko unijo je povezana z nezakonito sečnjo v Amazoniji.
Fotografija: »Gnila jabolka brazilskega kmetijstva«. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
»Gnila jabolka brazilskega kmetijstva«. Foto: Shutterstock

Približno petina (18 do 22 odstotkov) izvoza brazilske soje in govejega mesa v Evropsko unijo izvira iz prej nezakonito očiščenih gozdnih površin. To je rezultat študije z naslovom »Gnila jabolka brazilskega kmetijstva« (The rotten apples of Brazilian agriculture) dvanajstih raziskovalcev iz Nemčije, Brazilije in ZDA, ki jih je objavila ameriška znanstvena revija Science.

Približno 13,6 milijona ton uvožene soje letno, ki se pogosto uporablja kot krma za prašiče, na trge EU prihaja iz Brazilije. V obdobju preiskave med letoma 2009 in 2017 bi lahko v EU prispelo približno dva milijona ton soje, ki se letno goji na nezakonito očiščenih zemljiščih. Poleg tega se je na tem ozemlju paslo približno 500.000 govedi, ugotavljajo raziskovalci.


Brazilska podjetja izvajajo pritisk

Raziskovalna skupina je za raziskavo uporabila programsko opremo za oceno 815.000 kmetijskih površin. FOTO: REUTERS/Paulo Whitaker 
Raziskovalna skupina je za raziskavo uporabila programsko opremo za oceno 815.000 kmetijskih površin. FOTO: REUTERS/Paulo Whitaker 

Raziskovalna skupina je za raziskavo uporabila programsko opremo za oceno 815.000 kmetijskih površin. Avtor Britaldo Soares-Filho krivi skrajno desnega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara. Soares je dejal, da so politični signali spodbudili krčenje gozdov in zajem zemlje. Vendar raziskovalci poudarjajo, da se 80 odstotkov brazilskih kmetov drži zakona.


Ali Bolsonaro spodbuja nezakonito krčenje gozdov?


Okoljevarstveniki že dolgo opozarjajo, da bi bilo leto 2020 lahko najbolj uničujoče za največji deževni gozd na svetu. Bolsonaroju očitajo, da spodbuja nezakonito krčenje gozdov s tem, ko je večkrat pozval k legalizaciji kmetijstva in rudarjenja na zavarovanih območjih. Kritiki sumijo, da je prav krčenje gozdov v Amazonski kotlini sprožilo uničujoče gozdne požare avgusta 2019.

V Braziliji imajo približno 60 odstotkov svetovnega tropskega gozda. V zadnjem času se ta površina hitro zmanjšuje. V prvi polovici letošnjega leta je bilo uničenih 25 odstotkov več gozda kot v enakem obdobju lani - kar 3069 kvadratnih kilometrov.
 

Več iz rubrike