Cene rastlinskih olj, mleka in mlečnih izdelkov, odneslo v višave

Cene hrane so marca zrasle že deseti zaporedni mesec in dosegle najvišjo raven v skoraj sedmih letih, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO).
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Vrednost indeksa košarice osnovnih prehrambenih izdelkov, ki ga izračunava FAO, je marca na mesečni ravni zrasla za 2,1 odstotka na 118,5 točke, kar je največ po juniju 2014.

image_alt
Na svetu trenutno 2755 milijarderjev; najmlajši je najstnik iz Nemčije

Glede na februar so najbolj poskočile cene rastlinskih olj, in sicer za osem odstotkov. Dosegle so najvišje ravni po juniju 2011. Po podatkih FAO so se najbolj podražila palmova, sojina, repična in sončnična olja.

Občutno je zrasla tudi cena mleka in mlečnih izdelkov. Ta so se podražila za 3,9 odstotka, kar je posledica nagle rasti azijskega uvoza, predvsem kitajskega uvoza mleka v prahu.

FOTO: Delo
FOTO: Delo


Vrednost kazalnika, s katerim FAO beleži cene mesa, je zrasel za 2,3 odstotka. Pri organizaciji izpostavljajo predvsem rast cene perutnine in svinjine, prav tako zaradi povečanega azijskega uvoza.

image_alt
Kdo ima prav glede inflacije?

Cene sladkorja so medtem glede na februar padle za štiri odstotke, predvsem na račun napovedi velikega indijskega izvoza. Cene žita so po osmih mesecih rasti marca padle za 1,7 odstotka, a so bile kljub temu za 26,5 odstotka držaje kot marca lani. Med žiti je najbolj padla izvozna cena pšenice, in sicer za 2,4 odstotka.

Več iz rubrike