Cene pogonskih goriv danes dosegle rekordne vrednosti

Na številnih bencinskih servisih v Sloveniji so cene naftnih derivatov močno poskočile.
Fotografija: Bencinska črpalka. Foto: Pivk Mavrič/Delo
Odpri galerijo
Bencinska črpalka. Foto: Pivk Mavrič/Delo

Cene naftnih derivatov so se danes na številnih bencinskih servisih v Sloveniji močno dvignile. Tako cene 95-oktanskega bencina kot dizla so dosegle nove rekordne vrednosti.

Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je bilo treba zjutraj za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,670 evra. Pri OMV Slovenija je cena 95-oktanskega bencina 1,555 evra na liter, za liter dizla pa je potrebno odšteti 1,662 evra. MOL Slovenija medtem liter bencina ponuja za 1,654 evra, dizla pa za 1,669 evra.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Cene na bencinskih servisih ob avtocestah so še višje.

Včeraj zvečer gneča na bencinskih črpalkah

Zaradi napovedi o močni podražitvi bencina in dizla je sicer včeraj zvečer prišlo do precejšnje gneče na bencinskih servisih. Posledično je za nekaj časa ponekod celo zmanjkalo dizelskega goriva.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Do naraščanja cen nafte je sicer prihajalo že nekaj časa, vendar se je situacija od ruskega napada na Ukrajino dalje še poslabšala. Dogajanje na vzhodu Evrope in sankcije s strani Zahoda, ki so temu sledile, so namreč vzbudili strah pred motnjami v dobavah. Tako je prišlo na trgu surovin do izjemnih pritiskov in novih rekordov.

Dodaten pritisk so povzročile najnovejše napovedi, da bi ZDA in tudi evropske države lahko uvedle prepoved uvoza črnega zlata iz Rusije, ki je ena največjih dobaviteljic tega energenta. Cene nafte so tako v prvem delu včerajšnjega trgovanja dosegle najvišje ravni po juliju 2008 - cena 159-litrskega soda nafte brent je dosegla 130 dolarjev, nato pa so se nekoliko vnesle. Včeraj so tuji mediji poročai, da sod ameriške lahke nafte stane nekaj manj kot 119 dolarjev, sod nafte brent pa okoli 123 dolarjev.

image_alt
Največja grožnja za naslednje generacije

Več iz rubrike