Lesa je sedaj preveč, cene so se znižale

Cene lesa se v Združenih državah Amerike znižujejo že 13. teden zapored.
Fotografija: Obdelava lesa. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Obdelava lesa. Foto: Shutterstock

V petek, 27. avgusta, je cena lesa na ameriškem trgu padla na skoraj 140 evrov za kubični meter. To je kar 74-odstotni padec glede na najvišjo zabeleženo vrednost, ki jo je cena razrezanega lesa dosegla v maju in je znašala približno 540 evrov na kubični meter.
 

Trg poskuša najti dno

 
Kot smo že pisali (vir), je pandemija močno vplivala na cene lesa, kot tudi na cene drugih surovin. Za to naj bi bili odgovorni razni projekti domačih mojstrov med vsesplošno karanteno. K temu pa naj bi pripomogli tudi profesionalni gradbinci, katerim se je, predvsem zaradi nizkih obrestnih mer, povečal obseg dela. Poleg tega se je ustavilo mnogo žag v lesno predelovalni industriji, bodisi zaradi okužb s koronavirusom ali pa zaradi pričakovanja po zmanjšanem obsegu dela. Ker pa se je zgodilo ravno obratno in se je povpraševanje povečalo, so se zvišale tudi cene lesa.
 
image_alt
Prihajajoča naftna kriza

Ker so spomladi cene lesa dosegle rekordne ravni, so ga številni mojstri in gradbeniki preprosto prenehali kupovati, navaja spletna stran Fortune. Hkrati so žage sunkovito povečale proizvodnjo, da bi poskusile unovčiti rekordne cene. To je bil seveda odličen recept za popravek cene lesa. Ker cene trenutno še vedno padajo, se povpraševanje med kupci še ni vrnilo na prejšnjo raven, piše Fortune. Tako smo od pomanjkanja lesa prešli na preveliko ponudbo.
 
Višje cene lesa in ostalih surovin bodo lahko vplivale na cene nepremičnin. Foto: Getty Images/iStockphoto
Višje cene lesa in ostalih surovin bodo lahko vplivale na cene nepremičnin. Foto: Getty Images/iStockphoto
»Zdi se, da skuša trg najti dno,« pravi Shawn Church, urednik spletne strani Fastmarkets Random Lengths, ki zagotavlja neodvisna in aktualna poročila o trgu. »Vendar je v distribucijskem sistemu trenutno veliko lesa, dno pa je izmuzljivo.« Tako je v treh mesecih les prešel s pretiranega na relativno dostopen cenovni nivo. Pred pandemijo je bil cenovni okvir nekje med 125 in 180 evrov na kubični meter razrezanega lesa, sedaj smo že bližje spodnji meji, piše Fortune.
 

Drag les bo treba prodati poceni

 
Znižanja veleprodajnih cen se v Ameriki še naprej prenašajo na maloprodajo, kar je v zadnjih tednih še posebej opazno. Kyle Little, direktor operative pri podjetju Sherwood Lumber, je nedavno za Fortune povedal, da bi se do konca septembra lahko nižanje veleprodajnih cen že v celoti odrazilo na policah velikih trgovin.
 
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Nekateri akterji v lesno predelovalni industriji pa se še vedno upirajo nižanju cen lesa, saj so ga še pred nekaj meseci kupili po precej višjih cenah, zato znižane cene zanje pomenijo izgubo. »Mnogi še vedno predelujejo dragocene zaloge. Na odprti trg se ne bodo vrnili na kakršenkoli smiseln način, dokler se ne rešijo tega bremena,« pravi Church.

Več iz rubrike