Cene kurilnega olja danes krepko navzgor

Cena za liter kurilnega olja se je z 1,018 evra zvišala na 1,264 evra, pri čemer gre za več kot 24-odstotno rast.
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Vlada je z današnjim dnem določila najvišjo možno ceno pogonskih goriv, ne pa tudi kurilnega olja. To se je tako z današnjim dnem krepko podražilo. Cena za liter se je z 1,018 evra zvišala na 1,264 evra, kar predstavlja 24,17-odstotno rast.

image_alt
Katere so alternative ruskemu plinu?

Cene kurilnega olja so sicer regulirane od novembra lani, ko je vlada začasno, za tri mesece, omejila maržo distributerjev na maksimalno šest centov na liter kurilnega olja. Januarja se je odločila regulacijo podaljšati še za tri mesece.

Od februarja so v veljavi tudi znižane trošarine na energente, tudi na kurilno olje, a nižje trošarine ne pomenijo nujno tudi znižanja cen. Znotraj cene goriva poleg trošarin in davkov ter marže glavni delež namreč predstavljajo cene surovin, ta pa so se po ruskem napadu Ukrajine precej podražile.

image_alt
Na Šrilanki odkrili 310-kilogramski naravni safir

Cena 95-oktanskega bencina od danes ne sme preseči 1,503 evra na liter

Cena za liter kurilnega olja se je novembra, ko je vlada omejila maržo, spustila pod en evro za liter, nato pa se je nekoliko zvišala in se v letošnjem letu gibala nekoliko nad enim evrom. Še v ponedeljek je bilo treba za liter kurilnega olja odšteti 1,018 evra.

Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi od danes medtem ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra. Vlada se je tako odločila z namenom umiritve stanja na trgu pogonskih goriv, ukrep pa bo veljal 30 dni.

image_alt
Kako dolgo zdržijo Tesline baterije in koliko stane zamenjava?

Več iz rubrike