Čas, ki ga otroci preživijo pred zasloni, se je podaljšal!

Nujno je treba zmanjšati čas, ki ga preživimo pred pametnimi zasloni
Fotografija: Dobro je, da na vsakih 20 minut za nekaj sekund pogled umaknete iz ekrana in tako spočijete oči FOTO: Delo
Odpri galerijo
Dobro je, da na vsakih 20 minut za nekaj sekund pogled umaknete iz ekrana in tako spočijete oči FOTO: Delo

Po prvem globalnem pregledu raziskav se je čas pred zaslonom med pandemijo Covida najbolj povečal med osnovnošolci, v povprečju za dodatno uro in 20 minut na dan. Raziskovalci so navedli, da je bilo močno povečanje časa, preživetega pred zaslonom, povezano s slabšo prehrano otrok, slabšim zdravjem oči, slabšim duševnim zdravjem, vključno s tesnobo, in vedenjskimi težavami, kot so agresija, razdražljivost in pogostejši napadi besa, je pretekli teden poročal Guardian.

Ugotovitve so spodbudile pozive k ukrepanju za zmanjšanje škodljivega vpliva na zdravje milijonov otrok.

Največje dnevno povečanje časa, ki ga otroci preživijo pred zasloni, je bilo pri otrocih, starih od šest do deset let. Vendar je bilo po podatkih univerze Anglia Ruskin, ki je vodila globalno analizo študij, "znatno" povečanje opaziti v vseh starostnih skupinah, vključno z odraslimi.

Nujno je treba zmanjšati čas, ki ga preživimo pred pametnimi zasloni FOTO: Delo
Nujno je treba zmanjšati čas, ki ga preživimo pred pametnimi zasloni FOTO: Delo

"Ta pregled je pokazal, da se je v vseh starostnih skupinah povečal skupni čas, preživet pred zaslonom," so raziskovalci zapisali v reviji eClinicalMedicine, ki je del revije Lancet Discovery Science. "O največjem povečanju so poročali otroci v primarni starosti, sledili so odrasli, mladostniki in majhni otroci. Tudi prosti čas pred zaslonom se je povečal v vseh starostnih skupinah, pri čemer so o največjem povečanju poročali otroci v primarni starosti, sledili so odrasli, mladi otroci in mladostniki."

Raziskovalci so ugotovili, da je čas preživet ob gledanju v zaslone, kot sta televizija ali računalnik, povezan z negativnim vplivom na prehrano, spanje, duševno zdravje in zdravje oči.

image_alt
Kako med dopustom postaviti meje digitalnim napravam

Največje povečanje, kar 83 minut na dan, so zabeležili med osnovnošolci. Sledijo odrasli z 58 minutami in mladostniki (stari od 11 do 17 let) s 55 minutami. Pri otrocih, mlajših od pet let, se je čas pred zaslonom povečal najmanj, in sicer za 35 minut, čeprav tudi to povečanje ni zanemarljivo. "Ta študija je prva tovrstna študija, ki sistematično pregleduje strokovno pregledane raziskovalne članke o povečanju zaslonskega časa med pandemijo in njegovih posledicah," je dejala profesorica Shahina Pardhan, glavna avtorica in direktorica Inštituta za raziskave vida in oči na univerzi Anglia Ruskin.

Zaradi dolgotrajnega gledanja v ekran vas lahko bolijo oči FOTO: Delo
Zaradi dolgotrajnega gledanja v ekran vas lahko bolijo oči FOTO: Delo

Povedala je: "V raziskavi, ki jo je vodil profesor Pahhanh, je sodelovala tudi profesorica iz Univerze v Ljubljani, dr: "Z združitvijo številnih študij smo dobili veliko natančnejšo sliko o času, ki ga prebivalci preživijo pred zasloni, in z njim povezanih posledicah za zdravje. Kot pri vsaki tovrstni študiji se tudi pri tej raziskave med seboj razlikujejo.

"Vendar pa je trenutno stanje jasen dokaz, da je treba čas, ki ga preživimo pred zasloni, zmanjšati, ker le tako lahko preprečimo morebitne negativne posledice. Te vključujejo škodljive vplive na prehranjevanje, spanje, duševno zdravje in zdravje oči.

"Prav tako je pomembno, da se spodbujajo ne-sedežne dejavnosti, da se ublažijo tveganja, ki jih povzroča povečan čas pred zaslonom."

Raziskava je poleg škodljivih učinkov na otroke ugotovila tudi povezave med več časa pred zaslonom in negativnimi posledicami za odrasle. Te so vključevale škodljive učinke na prehrano, zdravje oči in duševno zdravje, kot so tesnoba, depresija in osamljenost, ter na splošno zdravje, vključno z utrujenostjo, zmanjšano telesno dejavnostjo in povečanjem telesne teže.

image_alt
Študija: Več časa pred ekrani pametnih naprav, večja možnost depresije

Več iz rubrike