Britanski milijarder Branson poletel v vesolje in varno prispel nazaj

Britanski milijarder Richard Branson je danes z vzletišča v zvezni državi Nova Mehika poletel v vesolje in po približno enournem poletu varno pristal na Zemlji.
Fotografija: Richard Branson po varnem pristanku na Zemlji. Foto: REUTERS/Joe Skipper
Odpri galerijo
Richard Branson po varnem pristanku na Zemlji. Foto: REUTERS/Joe Skipper

Nosilno letalo podjetja Virgin Galactic je danes okoli 16.40 po srednjeevropskem času z ustanoviteljem Bransonom in še petimi uslužbenci podjetja na krovu poletelo v vesolje.

Vesoljsko letalo VSS Unity se je nato odcepilo od nosilnega in zagnalo svoj raketni motor. Dvignilo se je na višino okoli 86 kilometrov, v vesolju pa so bili nekaj minut in občutili breztežnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
image_alt
Amazon vsako leto uniči milijone neprodanih (uporabnih) predmetov

»Danes je čudovit dan za polet v vesolje,« je 70-letni britanski milijarder zapisal na Twitterju pred poletom. Objavil je video, kako je prikolesaril na vzletišče in se srečal s sopotniki. Med samim poletom se je v živo javil iz vesolja: Z današnjim poletom je zgolj za devet dni prehitel ameriškega milijarderja in ustanovitelja vesoljskega podjetja Blue Origin Jeffa Bezosa.

Pred časom je Branson povedal, da resnično verjame, da vesolje pripada vsem. Virgin Galactic je po njegovih besedah na čelu nove komercialne vesoljske industrije, ki bo človeštvu odprla vesolje in spremenila svet na bolje.
image_alt
Razkošno življenje Cristiana Ronalda

Redne komercialne polete v vesolje sicer načrtujejo za leto 2022. Prodali so že 600 vstopnic, ki so jih kupili ljudje iz 60 različnih držav.

Več iz rubrike

aktualno

Operaterji vam morajo na dopustu nuditi enako kakovost kot jo domači

V EU morajo ponudniki storitev gostovanja od danes naprej nuditi enako kakovost gostovanja kot domači operaterji.

aktualno

Poljaki na svoji meji zgradili več kot 5-metrski jekleni zid

Poljska je včeraj sporočila, da je končala gradnjo jeklene pregrade na meji z Belorusijo.

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

Komentarji: