Booking osumljen utaje davkov za 150 miijonov evrov

Italijanska finančna uprava je pod drobnogled vzela spletno platformo Booking. Podjetje je osumljeno davčne utaje.
Fotografija: Foto: Eloisa Lopez / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Eloisa Lopez / Reuters

Italijanska finančna uprava se je lotila preučevanja podjetja Booking. Ta naj bi bil osumljen utaje davkov v obdobju med letoma 2013 in 2019, poročajo tuji mediji. 
image_alt
Musk se je prenaglil; Rimac je hitrejši od nove Tesle

V obdobju šestih let naj bi Booking na račun poslovanja v Italiji zaslužil provizije v skupni višini 700 milijonov evrov. STA povzema francosko tiskovno agencijo AFP, ki poroča, da bi bil Booking - vezano na ta znesek - dolžan poravnati 153 milijonov evrov davka na dodano vrednost, česar naj ne bi storil, kot poroča STA.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
»Skladno z veljavno zakonodajo EU o DDV je naše stališče, da je odgovornost vseh naših partnerjev v uniji, kamor spada tudi Italija, da si sami odmerijo davek in ga nakažejo svoji državi,« je na vprašanjem v zvezi z dogodkom odgovoril tiskovni predstavnik Bookinga.

Poslovanje Bookinga naj bi pod drobnogled vzeli tudi francoski organi, ki trdijo, da naj bi imelo podjetje za leto 2015 na grbi 356 milijonov evrov neplačanih davkov, še poroča STA.
 

Booking nudi več kot 28 milijonov namestitev


Podjetje Booking je bilo sicer ustanovljeno leta 1996 v Amsterdamu. Za izvršnega direktorja podjetja je bil takrat imenovan Stef Noorden. Iz majhnega zagonskega podjetja je zraslo v eno največjih digitalnih podjetij za potovanja na svetu.

Booking.com je platforma za iskanje namestitev. V Evropi in Sloveniji je zelo priljubljena. Na voljo je v 43 jezikih in ponuja več kot 28 milijonov objavljenih nastanitvenih enot; od tega 6,2 milijona zasebnih nastanitev, apartmajev in drugih unikatnih možnosti bivanja. Spletna stran je pregledna in nudi vse informacije, ki jih uporabnik potrebuje.
image_alt
Elon Musk ponovno zanetil nemir na kripto trgu; bitcoin močno poskočil

Podjetje nudi različne možnosti prevoza in nastanitev; od zasebnih apartmajev do hotelov in drugih vrst namestitev. Kot piše na njihovi spletni strani, je poslanstvo Bookinga »omogočiti vsem, da lažje izkusijo svet«.
 

Več iz rubrike