Bogovič: Nizko-ogljična Evropa naj bo zgled ostalim ekonomskim velesilam

Nujni so ustrezni dogovori s področja energetike in odgovor na vprašanje, kako se bo zagotovilo nizko-ogljično energijo z obnovljivimi viri in z jedrsko energijo.
Fotografija: Nujni so ustrezni dogovori s področja energetike in odgovor na vprašanje, kako se bo zagotovilo nizko-ogljično energijo z obnovljivimi viri in z jedrsko energijo. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Nujni so ustrezni dogovori s področja energetike in odgovor na vprašanje, kako se bo zagotovilo nizko-ogljično energijo z obnovljivimi viri in z jedrsko energijo. Foto: Reuters

Evropski poslanec Franc Bogovič je na zasedanju Evropskega parlamenta v ponedeljek 25. novembra, v skupni razpravi o izrednih podnebnih in okoljskih razmerah spregovoril o nujnosti po zagotovitvi ustreznih ukrepov zaradi podnebnih sprememb in o prehodu v nizko-ogljično Evropsko unijo, ki bi kot takšna lahko postala zgled ostalim svetovnim ekonomskim velesilam.

Bogovič je opozoril, da lahko posledice klimatskih sprememb vidimo vsak dan, že ko gledamo poplave in požare; pa naj bo v Benetkah ali v Izoli in Piranu. »Enostavno je razglasiti izredne podnebne razmere, vendar moramo narediti dosti več! Najti moramo nove tehnologije, nove priložnosti za podjetništvo in za znanost. Za to moramo zagotoviti tudi sredstva v proračunih. Ljudem smo dolžni razložiti ukrepe, ki bodo sledili,« je Evropski parlament opozoril poslanec Bogovič.


 
Pozval je tudi k ustreznim dogovorom s področja energetike in predvsem zahteval odgovor na vprašanje, kako se bo zagotovilo nizko-ogljično energijo z obnovljivimi viri in z jedrsko energijo. Izpostavil je tudi področji kmetijstva in prometa ter nujo po oblikovanju ustreznih in hkrati racionalnih rešitev, da se bodo ljudje zavedali potrebnih sprememb na teh področjih in jih bodo tudi podprli.

»Kar je še bolj pomembno, pa je, da se vloga, ki jo Evropska unija igra doma, prenese širom po svetu in da v to prepričamo tudi največje ekonomije: ZDA, Kitajsko in pa Indijo,« je še poudaril Bogovič.

Več iz rubrike