Bogati Britanci postajajo vse bogatejši, reven sloj stagnira

Bogastvo najbogatejših Britancev naj bi se v zadnjih letih povečevalo štirikrat hitreje kot imetje revnejšega sloja.
Fotografija: Foto: Henry Nicholls / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Henry Nicholls / Reuters

Uradni podatki kažejo, da je skupno premoženje vseh Britancev v letu 2018 znašalo 17 bilijonov funtov. Rast premoženja se najhitreje odvija pri tistih prebivalcih Velike Britanije, ki spadajo med najbogatejše, medtem ko imetje ljudi na dnu družbene lestvice stagnira, navaja Independent.
image_alt
Upad in naglo staranje prebivalstva

V primerjavi z letom 2016 je bila do leta 2018 zaznana 13 odstotna rast premoženja Britancev. Največja rast premoženja je zaznana na račun vrednosti nepremičnin in pokojninskih prihrankov, kažejo podatki državne statistike.

Iz podatkov je še razvidno, da je najbogatejša desetina prebivalstva svoje bogastvo povečala za 11 odstotkov, najrevnejši pa zgolj za tri odstotke. Tako rast imetja v rokah najrevnejših Britancev skozi leta stagnira, medtem ko se kupček v rokah najbogatejših čedalje bolj veča.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Najbogatejša desetina Britancev si lasti 45 odstotkov celotnega premoženja državljanov


Povprečni predstavnik desetine najrevnejših prebivalcev je imel v letu 2018 skupaj 4300 evrov; z lastnino, pokojnino, finančnim in drugim premoženjem vred. To je glede na uradne podatke 116 evrov manj kot leta 2010.

Povsem drugačno stanje lahko zasledimo pri najbogatejših 10 odstotkih prebivalcev Velike Britanije. V enakem obdobju je to poskočilo z dveh milijonov evrov v letu 2010 na 2,9 milijona evrov leta 2018. Medtem ko si najbogatejša desetina prebivalstva lasti 45 odstotkov celotnega premoženja državljanov, ima spodnja desetina v rokah zgolj dva odstotka.

Če pri najrevnejši desetini prebivalstva odštejemo fizično lastnino in pokojnine, se ta nahaja v dolgovih, katerih vrednost presega njihovo premoženje in je vse bolj alarmantna. Leta 2014 naj bi imeli najrevnejši Britanci 4500 evrov finančnega in premoženjskega dolga, leta 2018 pa že 5700 evrov.
image_alt
V ameriških srednjih šolah izvajajo tečaj sreče

Statistični podatki kažejo, da so razlike v premoženju tudi precej geografsko pogojene. Tako je skupno bogastvo prebivalcev Londona od leta 2008 poskočilo za skoraj 80 odstotkov, medtem ko je premoženje prebivalcev vzhodnega in severovzhodnega dela padlo za 10 odstotkov. Na območju Londona je sicer opazen tudi največji razkorak med bogatimi in revnimi.

»Podatki kažejo, da se je neenakost bogastva v zadnjem desetletju povečala in ostaja precej visoka. Dostop do bogastva ponuja več življenjskih priložnosti in boljše zdravje,« je rezultate komentiral Robert Palmer, izvršni direktor Tax Justice UK.
 

Več iz rubrike