Bo izklapljanje interneta postalo novo orodje za nadzor?

Kako različne vlade uporabljajo izklapljanje interneta za nadzor nad državljani
Fotografija: Leta 2021 se je zgodilo182 izpadov v 34 državah FOTO:Delo
Odpri galerijo
Leta 2021 se je zgodilo182 izpadov v 34 državah FOTO:Delo

Novinar Ko Zin Lin Htet je 1. februarja 2021 prejel paničen telefonski klic znanca v burmanski prestolnici Yangon. Klicatelj je dejal, da je vojska prevzela oblast in aretira opozicijske politike, nato pa je odložil slušalko. Ko Zin Lin Htet si je zapomnil, kaj je storil potem: "Preveril sem svoj telefon in internetno povezavo. Povezave ni bilo."

Sedel je na motor in se odpeljal do parlamenta, kjer je videl, da stavbe ne varuje policija, ampak vojaško osebje. V tistem trenutku je Ko Zin Lin Htet spoznal, da je prišlo do državnega udara - in da je nova oblast z ukinitvijo dostopa do interneta državo vrgla nazaj v obdobje pred internetom.

Vojska je več mesecev dvomila o izidih volitev novembra 2020, na katerih je z veliko večino zmagala Nacionalna liga za demokracijo Aung San Suu Kyi

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Kaj pomeni izklop interneta?

Od Ukrajine do Mjanmara – to, da vlada izklopi internet, postaja vse pogostejše orodje za nadzor po vsem svetu. Po podatkih nevladne organizacije Access Now, ki spremlja povezljivost po svetu, je bilo leta 2021 182 izpadov v 34 državah. Države v Afriki in Aziji so se k izklopom zatekle, da bi nadzorovale vedenje, medtem ko je Indija, večinoma v konfliktni regiji Džamu in Kašmir, lani padla v digitalno temo večkrat kot katera koli druga država.

image_alt
Musk bo odpravil mrtva območja mobilne tehnologije

Vedno pogostejša uporaba stikala za izklop kaže na globalni trend poglabljanja digitalnega avtoritarizma, saj vlade dostop do interneta uporabljajo kot orožje proti lastnemu ljudstvu.  "V mnogih državah je znano, da je izklop interneta znak ali signal, da se bo zgodilo nekaj slabega," pravi Simon Angus, ekonomist z univerze Monash, ki s svojim centrom Monash Internet Observatory v realnem času spremlja globalno internetno povezljivost. "Zdi se, da je vse to tesno povezano s kršitvami človekovih pravic, saj je izklop interneta res plašč teme."

Bo izklapljanje interneta postalo novo orodje za nadzor? FOTO: Delo
Bo izklapljanje interneta postalo novo orodje za nadzor? FOTO: Delo

Izklopi odklopijo tudi reševalce in bolnišnice ter ohromijo finančne sisteme, vendar jih vlade uporabljajo vse pogosteje. Podatki organizacije Access Now kažejo, da so se izpadi leta 2021 v primerjavi z letom poprej po vsem svetu povečali za 15 %. Takšni izpadi povzročajo ogromno gospodarsko škodo - lani je bila ocenjena na 5,5 milijarde dolarjev -, vendar jih zunanji svet večinoma ne opazi, saj so informacijski tokovi v prizadete države in iz njih prekinjeni.

Vodja ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je junija obsodila izpade interneta: "Izklop interneta povzroča neizmerno škodo, tako materialno kot tudi škodo na področju človekovih pravic."

Ukrajina

V Ukrajini je ta plašč teme padel eno uro pred rusko invazijo februarja, ko je obsežen kibernetski napad na ključno satelitsko internetno omrežje, ki ga je sponzorirala država, izklopil več deset tisoč ukrajinskih modemov, Sudan pa je internet prekinil po vojaškem udaru. Državljanski nemiri v Etiopiji in Kazahstanu so povzročili izklop interneta, saj so vlade poskušale preprečiti politično mobilizacijo in preprečiti, da bi se pojavile novice o vojaškem zatiranju.

image_alt
V Braziliji ponujajo obmorsko vas za digitalne nomade

Več iz rubrike