Bill Gates: Kripto in NFT temeljita na teoriji norcev

Gates meni, da bi morali biti ljudje pri trgovanju s kriptovalutami previdni.
Fotografija: Bill Gates ne mara kriptovalut. Foto: POOL /REUTERS
Odpri galerijo
Bill Gates ne mara kriptovalut. Foto: POOL /REUTERS

Sicer je že dolgo znano, da Bill Gates ni ljubitelj kriptovalute in NFT-jev, nedavno pa je to ponovno potrdil. Po njegovem mnenju bi morali biti ljudje pri trgovanju z njimi previdni, saj temeljijo na 'teoriji večjih norcev'.

image_alt
Kriptovalute: Ali Silicijeva dolina misli, da je Bitcoin prevara?

Raje vlaga v stvari z dragocenim izplenom

Med nedavno podnebno konferenco je milijarder svoje stališče proti kripto še enkrat potrdil. Med govorom na nedavnem dogodku v Kaliforniji, ki ga je gostil TechCrunch, je namreč sarkastično dejal: »Očitno bodo drage digitalne slike opic izjemno izboljšale svet.«

S svojimi komentarji je najverjetneje mislil na Bored Ape Yacht Club (BAYC) – priljubljeno zbirko NFT, zgrajeno na blockchainu Ethereum, ki prikazuje različne karikature opic. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

V zadnjih nekaj mesecih so zbirateljski predmeti postali zanimivi za številne znane osebnosti, kot so Madonna , Neymar in Serena Williams, ki so za nakup nekaterih od njih porabili na stotine tisoč dolarjev, navaja CNBC.

Gates je pred mesecem dni dejal, da nima nobene kriptovalute in da raje vlaga v stvari z 'dragocenim izplenom', ob tem pa trdi, da digitalna sredstva nimajo takšnih lastnosti.

Veliko prahu pa je dvignil tudi lani, ko se je pomeril z Elonom Muskom glede tega, ali je Bitcoin preveč tvegan za male vlagatelje in kakšno okoljsko škodo prinese rudarjenja kovancev. 

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

Kot poroča CNBC, je v torek na podnebni konferenci kot ustanovitelj družbe Breakthrough Energy Ventures, sklada, ki se osredotoča na podnebje, ki ga je ustanovil leta 2015, opozoril tudi na težave pri zaposlovanju inženirjev iz Silicijeve doline za delo v industrijah, kot sta kemikalije in proizvodnja jekla, ki potrebujejo nižje emisije toplogrednih plinov.

Proti tudi Kanye West

Bill Gates pa ni edini kritik NFT-jev. Lani je na primer športni komentator, komik in priljubljeni voditelj podkastov Joe Rogan dejal, da ga digitalni zbirateljski predmeti ne zanimajo, hkrati pa jih je opisal kot 'vrvež' kriptovalute. Kot je dejal, ne razume, kako lahko ljudje porabijo ogromne vsote denarja za digitalno umetniško delo, ko pa ga lahko prenesejo brezplačno.

Odločno proti nezamenljivim žetonom pa je bil tudi eden najvplivnejših ameriških glasbenikov Kanye West. V začetku leta je namreč dejal, da je zavezan ustvarjanju izdelkov za resnični svet, ob tem pa podražil z besedami: »Vprašajte me kasneje,« s čimer je namignil, da digitalnemu zbirateljstvu ni povsem zaprl vrat.

image_alt
Ni še konec; se zgodovina ponavlja?

Več iz rubrike