Bill Gates: Najtežje bo prepričati ljudi, da je jedrska energija varna

V jedrski energiji je prihodnost, meni milijarder, tehnolog in evangelist podnebnih sprememb Bill Gates, ki je sicer tudi veliki vlagatelj v njen razvoj.
Fotografija: Bill Gates. FOTO: REUTERS/Rick Wilking 
Odpri galerijo
Bill Gates. FOTO: REUTERS/Rick Wilking 

Jedrska energija mora premagati slab ugled, ki ga je pridobila v povezavi z atomsko bombo in radioaktivnimi katastrofami, je Gates nedavno dejal v oddaji »Squawk Box« na CNBC. To je po mnenju Gatesa nujen, vreden in premagljiv izziv.
 
Po njegovih besedah ​​nove inovacije v jedrski tehnologiji (v katero tudi na veliko vlaga) omogočajo varnejšo in dostopnejšo energijo, države po vsem svetu pa jo začenjajo ponovno sprejemati.
 

Jedrska energija: varna ali nevarna?

 
Jedrska energija že dolgo slovi kot nevarna: od razvoja jedrskega orožja, pa do odmevnih katastrof v zadnjih desetletjih, kot sta denimo Černobil leta 1986 v Ukrajini in Fukušimi, nesreča v obratu Daiichi leta 2011 na Japonskem.
 
Toda medtem ko so nesreče požele veliko pozornosti, Gates opozarja na relativno varnost jedrske energije.
 
Large Hadron Collider (LHC) v Organizaciji za jedrske raziskave (CERN). FOTO: REUTERS/Pierre Albouy
Large Hadron Collider (LHC) v Organizaciji za jedrske raziskave (CERN). FOTO: REUTERS/Pierre Albouy
»Jedrska energija je bila dejansko varnejša od katerega koli drugega vira proizvodnje električne energije,« je Gates dejal v oddaji. »Premogovnice, plinovodi zemeljskega plina itd. – število smrtnih primerov na enoto moči pri teh drugih pristopih je veliko večje,« je dejal Gates, na kar se sklicuje tudi v svoji novi knjigi »Kako se izogniti podnebni katastrofi«.

»Obstaja nova generacija [jedrske energije], ki lahko reši ekonomijo,« je še dejal, pri čemer je poudaril, da je gradnja elektrarn zelo draga.
 
Po njegovih besedah inovacije vključujejo uporabo tekočega natrija namesto vode za hlajenje reaktorja pod nižjim tlakom, s čimer se lahko izognemo taljenju, jedrske elektrarne pa so manjše in zato enostavnejše za gradnjo.
 
»Medtem ko rešujemo inženirske probleme in težave s stroški, upam, da bodo ljudje uvideli, kako neverjetno varna je lahko naslednja generacija jedrske energije,« pravi Gates, ki je sicer vlagatelj in ustanovitelj podjetja TerraPower, enega vodilnih podjetij, ki se ukvarja z razvojem nove jedrske energije.


 

Spreminjajoči se občutki

 
»Potencial jedrske energije, kot dela širokega portfelja z nizko vsebnostjo ogljika, postaja jasnejši tistim vladam, ki želijo ukrepati v zvezi s podnebnimi spremembami,« je za CNBC dejal Jonathan Cobb, višji vodja komuniciranja za Svetovno jedrsko združenje, neprofitna organizacija deležnikov v industriji.
 
Jedrska elektrarna Krško. FOTO: Delo
Jedrska elektrarna Krško. FOTO: Delo
»Združeni arabski emirati vidijo dlje od svoje zgodovine fosilnih goriv in so pravkar začeli graditi prvi od štirih jedrskih reaktorjev, ki bodo do sredine tega desetletja dobavili 25 odstotkov električne energije. Tudi Turčija in Bangladeš gradita svoja prva jedrska reaktorja, je pojasnil Cobb. Slednima se bosta kmalu pridružili še Poljska in Egipt, je dodal.   
 
V Združenih državah Amerike, kjer približno 20 odstotkov celotne letne proizvodnje električne energije prihaja iz jedrske elektrarne, Southern Nuclear gradi novo jedrsko elektrarno v Waynesborou v državi Georgia. Po poročanju urada za jedrsko energijo ministrstva za energijo zvezne vlade bodo novi reaktorji, ki naj bi bili končani v letih 2021 in 2022, »najbolj napredni na svetu«.
 
Tudi politično mnenje ZDA glede jedrske energije se spreminja.
Jedrski reaktor Podgorica. FOTO: Lombar Tomi
Jedrski reaktor Podgorica. FOTO: Lombar Tomi

 
Inovacije na področju jedrske energije so bile del zaveze predsednika Joeja Bidna za spopadanje s podnebnimi spremembami.
 
V zadnjih štirih letih se je dvostranska politična podpora jedrski energiji povečala, je za CNN dejal John Kotek, podpredsednik za razvoj politik in javne zadeve na inštitutu za jedrsko energijo s sedežem v Washingtonu in nekdanji vodja urada za jedrsko energijo ministrstva za energijo v Obamovi administraciji.
 
»Kongres je sprejel več zakonov o jedrski energiji, ki jih je podala dvostranska večina, in v tem času povečal financiranje raziskav jedrske energije za več kot 50 odstotkov,« je povedal Kotek. »In več držav – pod vodstvom guvernerjev demokratov in republikancev – je uvedlo politike za ohranitev obratovanja obstoječih jedrskih elektrarn, ker cenijo tako elektriko brez ogljika kot tisoče dobro plačanih delovnih mest, ki jih ponuja ta panoga«.
 
Vetrnica. FOTO: Suhadolnik Jože 
Vetrnica. FOTO: Suhadolnik Jože 
Toda nekateri pravijo, da je bolje, da se osredotočimo na obnovljive vire, kot sta sončna in vetrna energija.
 
»Ta predlagana tehnologija odvrača pozornost od obstoječih poceni, varnejših in hitrejših rešitev, ki so danes na voljo,« kot so vetrna in sončna energija, pa za CNN poudarja Mark Jacobson, profesor civilnega in okoljskega inženirstva na univerzi Stanford in višji sodelavec na Stanford Woods Inštitut za okolje.
 
»Ker moramo do leta 2030 rešiti 80 odstotkov težav s podnebjem in onesnaženjem oziroma 100 odstotkov v idealnem primeru do leta 2035, je nov jedrski reaktor, ki od načrtovanja in obratovanja traja povprečno 15 let, popolnoma neuporaben v smislu podnebnega problema,« meni Jacobson.
 
Brinje, občina Dol pri Ljubljani. Skladišče za nizko in srednje-radioaktivne odpadke. FOTO: Rajšek Bojan
Brinje, občina Dol pri Ljubljani. Skladišče za nizko in srednje-radioaktivne odpadke. FOTO: Rajšek Bojan
Obstaja tudi nevarnosti za širjenje orožja, rudarstvo urana in trenutno nimamo nobene dobre varne rešitve za dolgoročno skladiščenje jedrskih odpadkov, še opozarja Jacobson.
 
Slednji poudarja tudi, da medtem ko obratovanje jedrskih elektrarn ne oddaja toplogrednih plinov (zvezna vlada jedrsko energijo imenuje »čisti vir energije brez emisij«), emisije nastajajo pri proizvodnji jedrskih elektrarn in pri razgradnji jedrskih reaktorjev.
 
»Daleč najboljša rešitev je uporaba obstoječih tehnologij čiste obnovljive energije in skladiščenja,« je prepričan Jacobson.
 


Toda po Gatesovih besedah ​​se popolnoma obnovljivi energetski sistemi soočajo s še vedno nepremagljivim izzivom: doslej je bilo 'nemogoče' ustvariti baterijo, ki bi jo bilo mogoče prilagoditi tako, da bi hranila dovolj energije za napajanje celotnih električnih omrežij. Vetrno in sončno energijo je namreč potrebno shranjevati, tako da je na voljo tudi ob nevetrovnih in oblačnih dnevih.
 
Sončni kolektorji. FOTO: Samec Blaž
Sončni kolektorji. FOTO: Samec Blaž
»Za raziskovanje baterij sem izgubil več denarja kot kdorkoli,« je nedavno za Fortune povedal Gates, ki vlaga tudi v podjetja za shranjevanje energije.
 
Kotek poudarja, da bosta nova jedrska reaktorja, ki bosta zgrajena na primer v Gruziji, »proizvedla več električne energije brez ogljika, kot jo trenutno proizvaja več kot 7000 vetrnic v zvezni državi Kalifornija«.
 
Gates pravi, da ima jedrska energija tudi z novo tehnologijo in povpraševanjem po čisti energiji, pred seboj še vedno težko bitko z javnostjo. »Jedrsko energijo je mogoče narediti tako, da se nobena od tistih katastrof iz preteklosti ne bi ponovila,« je Gates povedal Andersonu Coopru v oddaji »60 minut« na CBS. »Priznam, prepričati ljudi o tem bo skoraj tako težko kot dejansko zgraditi nov sistem. A ker se je treba izogniti podnebnim spremembam, se ne smemo predati,« je zaključil.
 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.