Bill Gates je virus pričakoval in svaril svet

Največje tveganje svetovne katastrofe ni atomska bomba temveč virusi na katere pa svet ni pripravljen.
Fotografija: Bill Gates je zaradi javne napovedi pandemije zdaj v središču pozornosti svetovnih medijev. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bill Gates je zaradi javne napovedi pandemije zdaj v središču pozornosti svetovnih medijev. FOTO: Reuters

Leta 2015 je Bill Gates bil med govorci na prepoznavnih nastopih TED. Že v uvodu je izpostavil, da se je svet spremenil odkar je bil otrok in da največje tveganje ni več oblak atomske bombe v obliki gobe, temveč mikrobi, ki so nadomestili jedrske konice.
 

Kako se pripraviti na pandemije?


Po besedah Bill Gatesa je ključno, da se v izogib katastrofam povečajo zmožnosti testiranj in proizvodnje cepiv ter drugih medicinskih pripomočkov. Sam je sicer pred leti lastne investicije namenil v zdravstvo, medtem pa se v domači Ameriki že dve leti čuti zmanjševanje financiranja agencij, ki se trenutno ukvarjajo z zajezitvijo koronavirusa.



Zmanjševanje financiranja agencij, ki so ključne pri izvajanju zajezitvenih ukrepov pandemije je povsem v nasprotju s priporočili Gatesa glede odziva na tveganje pandemij. Država bi morala biti zmožna hitro povečati svoje zmogljivosti postopkov diagnoz in proizvodnje cepiv. Že imamo tehnologijo, ki nam omogoča hiter in učinkovit odziv, pravilne pa morajo biti tudi investicije, še dodaja Gates.

Ko pride do pandemije čas ni na naši strani, prav tako je izredno težko živeti v izolaciji. A vendar je potrebno zavedanje, da ni gospodarska rast tisto, kar bo zdaj pomagalo, temveč zmanjšanje medsebojnih interakcij. Ne glede na to kar rečejo nekateri politiki, država še vedno ne poskrbi za tiste, ki pomoč najbolj potrebujejo; predvsem testiranja morajo biti dobro organizirana in delovati po sistemu prioritet, še dodaja Gates. Ne glede na trenutne razmere je Gates v dani situaciji optimističen, da se bodo sčasoma vsi zavedali problematike, pri tem pa je pomembno, da se ohrani mirne glave.
 

Bill Gates in žena Melinda sta zadnja leta zelo dejavna na področju dobrodelnosti. Med drugim se vrednost njune dobrodelne fundacije ocenjuje skoraj na 50 milijard dolarjev. FOTO: Reuters
Bill Gates in žena Melinda sta zadnja leta zelo dejavna na področju dobrodelnosti. Med drugim se vrednost njune dobrodelne fundacije ocenjuje skoraj na 50 milijard dolarjev. FOTO: Reuters
ZDA postajajo novo središče pandemije


Gates je zaradi javne napovedi nevarnosti virusov zdaj v središču pozornosti svetovnih medijev. V tem tednu je za CNBC izjavil, da so ZDA zamudile priložnost zajezitve širjenja koronavirusa brez zaustavitve gospodarstva, kot razlog pa navedel počasen odziv države. »Virus je bil prvič opažen decembra, v januarja bi morali biti vsi že pripravljeni nanj« je še povedal za CNBC. Gates se zaveda, da bodo karantene povzročile ogromno škodo gospodarstvu, a vendar ne vidi druge možnosti.

ZDA so sicer z današnjim dnem tudi uradno država z največ okuženimi prebivalci. Okuženih jih je 85 tisoč ljudi, kar je že več kot na Kitajskem. Predsednik Trump je ob tem izkazal namene, da gospodarstvo odpre do Velike noči, na kar se je večina strokovnjakov in zdravstvenih delavcev odzvalo negativno. Takšen ukrep bi namreč lahko kritično obremenil zdravstvo in s tem še povečal število smrtnih žrtev.

Več iz rubrike