Bill Gates: druženje z Jeffreyjem Epsteinom je bila napaka

Prijateljstvo Billa Gatesa in Jeffreyja Epsteina še kar dviguje veliko prahu. Gates zatrjuje, da ni vedel za dejavnosti prijatelja in da mu je za druženja žal.
Fotografija: Bill Gates pravi da mu je za druženje z Epsteinom žal.  Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Odpri galerijo
Bill Gates pravi da mu je za druženje z Epsteinom žal.  Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Ustanovitelj Microsofta in četrti najbogatejši Zemljan Bill Gates je v nedavnem intervjuju za CNN dejal, da obžaluje srečanje z Jeffreyjem Epsteinom, obtoženim pedofilom.
image_alt
Bill Gates tone vse globje; podobno je potonil Trump

Upal na donacije


»Čas, preživet z njim, je bila velika napaka,« je obžalovanje izrazil Gates, hkrati pa dodal, da se je z njim sestal v upanju, da mu bo pomagal zbrati več denarja za reševanje svetovnih zdravstvenih problemov. Srečala naj bi se večkrat, »prijateljevanje« pa se je končalo, takoj ko je Gates ugotovil, da mu Epstein ne namerava pomagati pri donacijah.
 

Večkrat obtožen


Julija 2019 so zvezni tožilci v New Yorku odprli kazensko obtožnico, v kateri Epsteina obtožujejo, da je trgoval s spolnimi uslugami otrok. V tožbi so mu očitali tudi spolno zlorabo več deset deklet starih od 12 do 17 let.
Epstein naj bi svoja kriminalna dejanja spretno skrival. Foto: Handout/REUTERS
Epstein naj bi svoja kriminalna dejanja spretno skrival. Foto: Handout/REUTERS

Podobne obtožbe so ga doletele že leta 2008. Takrat je priznal krivdo po dveh državnih obtožbah prostitucije in odslužil 13-mesečno zaporno kazen. Registriral se je tudi kot spolni prestopnik in žrtvam plačal odškodnino.

Avgusta 2019 so Epsteina mrtvega našli v zaporniški celici v New Yorku. Čeprav je preiskava ugotovila, da je šlo za samomor, so se kmalu začele pojavljati različne teorije zarote, predvsem zaradi zvenečih imen, za katera se je špekuliralo, da so vpletene v Epsteinove spolne dogodivščine.
image_alt
Bill Gates sabotiral cepljenje v revnejših državah

Druženje krivo za ločitev


Teorije zarote je še bolj podžgalo poročanje, da so Epsteinovi uslužbenci in tesni sodelavci po njegovi smrti skrbno brisali sledi vseh kriminalnih dejanj.

Med znanimi imeni, ki so jih takrat najbolj povezovali z Epsteinom, se je znašel tudi Bill Gates. Nekateri ameriški mediji so celo trdili, da je bilo ravno druženje z Epsteinom povod za ločitev Melinde in Billa. Gates je ves čas trdil, da so mediji zadevo prenapihnili in da nikoli ni vedel za dejavnosti svojega prijatelja.
Bill in Melinda Gates se po ločitvi trudita nadaljevati poslovno sodelovanje. Foto: Getty images
Bill in Melinda Gates se po ločitvi trudita nadaljevati poslovno sodelovanje. Foto: Getty images

Ločitev zakoncev Gates je dokončna. Na tej točki je Bill za CNN povedal, da se bodo znotraj družine 'zdravili' najbolje kakor lahko in da mora z življenjem naprej.
 

Pripravljen plačati, da odide


Sicer pa se je tehnološki magnat v zadnjem času ukvarjal predvsem z globalnimi zdravstvenimi vprašanji preko fundacije Bill & Melinda Gates.
image_alt
Pet knjig, ki jih Bill Gates priporoča v poletno branje

Vodja podjetja je zaposlenim pred kratkim povedal, da bo družina Gates v naslednjih dveh letih ugotovila, ali je sploh možno, da nadaljujejo skupno delo. V nasprotnem primeru je Bill Melindi pripravljen plačati, da zapusti fundacijo. Za CNN je Gates povedal, da si želi, da Melinda ostane pri fundaciji, saj prinaša njena prisotnost v fundaciji veliko prednosti.

Več iz rubrike

aktualno

Amazon: »Vredni smo 30 milijard. Kaj lahko storimo za vas?«

Amazonovo 30 milijard dolarjev vredno oglaševalsko podjetje debitiralo v Cannesu

aktualno

Letalski nizkoprevozniki množično odpovedujejo lete po Evropi

Številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščala, se zdaj soočajo z velikim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar so primorane odpovedovati lete.

aktualno

Ekološke sončne kreme so razočarale na testu

Kar trije ekološki izdelki testa niso opravili, čeprav so bili med dražjimi. Padel tudi izdelek slovenskega proizvajalca, ugotavlja zveza potrošnikov.

aktualno

Vlada o novih ukrepih za ublažitev visokih cen goriv

Neobdavčen znesek povračila stroškov za prevoz na delo in znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju naj bi se zvišala.

Komentarji: