Biden namerava Rusiji odvzeti trgovinski status

Po besedah ameriškega predsednika Joe Bidna gre za nov uničujoč udarec, ki bo prizadel rusko gospodarstvo.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: EVELYN HOCKSTEIN/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: EVELYN HOCKSTEIN/Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden naj bi v petek pozval k ukinitvi trgovinskih odnosov z Rusijo. Ob tem je napovedal tudi vrsto drugih ukrepov, ki so namenjeni sankcioniranju Rusije. Po Bidnovih besedah gre za nov uničujoč udarec, ki bo prizadel rusko gospodarstvo.

image_alt
ZDA uvaja prepoved uvoza ruskih energentov

Višje carine na ruski uvoz

Z ukinitvijo privilegiranega trgovinskega statusa Rusije se bo odprla pot za višje carine na ruski uvoz, opozarjajo strokovnjaki. Višje carine kot veljajo za ostale članice Svetovne trgovinske organizacije, katere temeljno načelo je nediskriminacija med članicami in enakopravna obravnava vseh, bi Rusijo močno prizadele.

Rusija bi se tako znašla na enakem nivoju držav, kot sta Kuba in Severna Koreja, navajajo tuji mediji.

Republikanci in demokrati pripravljeni sprejeti zakon

Biden se bo o preklicu ruskih trgovinskih privilegijev dogovarjal skupaj z voditelji skupine G7 in Evropske unije. Predsednik sam namreč ne more spremeniti trgovinskega statusa Rusije, saj je za to pristojen kongres.  

Voditelji v predstavniškem domu in senatu so si prizadevali za odpravo trgovinskih odnosov, vendar je bila določba sprva odstranjena iz predloga zakona, ki prepoveduje uvoz ruske energije.

Po navedbah ameriškega medija Bloomberg je v četrtek zvečer republikanski senator in nekdanji ameriški trgovinski predstavnik Rob Portman dejal, da je skupaj z demokratom Benom Cardinom pripravil predlog zakona za odvzem trgovinskega statusa Rusiji.

Ameriški predsednik se je v petek zahvalil kongresnikom obeh strank, da so pripravljeni sprejeti ustrezen zakon, še posebej pa predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, da je počakala s tovrstno zakonodajo, dokler mu ni uspelo doseči soglasja med zavezniki.

Ruski kaviar bo v ZDA prepovedan. Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters
Ruski kaviar bo v ZDA prepovedan. Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters

Porast sankcij in nadaljevanje lova na luksuzno lastnino

Med drugim bo Biden prepovedal tudi uvoz ruskega kaviarja, morske hrane, vodke in diamantov v ZDA. Hkrati bo Združenim državam Amerike prepovedana prodaja luksuznega blaga v Rusijo, kar bo najbolj prizadelo oligarhe in Putinove zaveznike.

S tem je napovedal porast sankcij in nadaljevanje lova na luksuzno lastnino ruskih oligarhov. »Podpirajo Putina, kradejo Rusom, nato pa skrivajo denar v naših državah. Morajo deliti bolečino sankcij,« je dejal Biden.

Rusija prav tako ne bo več imela dostopa do posojil pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF) in Svetovni banki. »Putin je agresor, ki mora plačati ceno. Ne more voditi vojne, ki ogroža temelje mednarodnega miru in stabilnosti, potem pa si sposojati denar od mednarodnih organizacij,« Bidnove besede povzema STA.

image_alt
Kaj se bo zgodilo z razkošnimi vilami ruskih bogatašev na Jadranu?

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.