Alge kot rešitev za svetovno pomanjkanje hrane?
Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo do leta 2050 število svetovnih prebivalcev povzpelo na 9,8 milijarde, kar povzroča skrbi, da bo kmalu prišlo do velikega pomanjkanja hrane. Temu v ozir znanstveniki vseskozi iščejo nove rešitve, kako se izogniti negativnim posledicam podnebnih sprememb.
Alge kot potencialni vir hrane
Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo na svoji spletni strani navaja, da je bilo leta 2020 med 720 in 811 milijonov ljudi, podvrženih lakoti. Od leta 2015 naj bi število nedohranjenih ljudi prvič po 10 letih močno naraščalo.
Pandemija covida-19 je ranljivost zalog hrane še povečala, opozarjajo strokovnjaki in dodajajo, da je nujno treba poiskati alternativne rešitve. Potencialni vir hrane, tako za ljudi kot za živali, bi lahko bile alge.
Tako je prepričana tudi Patricia Harvey, vodja skupine za vodno biotehnologijo in biologijo na Inštitutu za naravne vire, ki uvaja nov pristop prehranjevanja z morskimi algami in ostalo hrano z nižje ravni oceana.
»Približno 70 odstotkov Zemlje je pokrite z vodo in ocean je približno 98 odstotkov tega,« pravi Harveyjeva.
Zakladnica vitaminov in mineralov
Mikroalge so drobni organizmi, bogati z beljakovinami in vitamini, vsebujejo pa tudi zdrave maščobe in esencialne aminokisline. Hranilna vrednost se razlikuje glede na vrsto mikroalge, najbolj poznani pa sta klorela in spirulina.
Obe sta izjemno bogati z najbolj bistvenimi hranili. Samo ena žlica spiruline pa naj bi zagotavljala štiri grame beljakovin skupaj z najpomembnejšimi vitamini in minerali, navaja Euronews.
Alge vsebujejo karotenoidne vitamine in nenasičene maščobne kisline, ki jih potrebujemo za normalno delovanje možganov, razlaga strokovnjakinja. »Približno 98 odstotkov vseh zaužitih morskih alg se uporablja na Kitajskem. Toda zakaj tega ne počnemo v Evropi?« se sprašuje Harveyjeva.
Rešitev v boju proti podnebnim spremembam
Kot navaja Euronews, uporaba mikroalg za zdaj še ni zelo razširjena, vendar obstaja zelo močan razlog, da bi lahko v prihodnosti postale vir hrane. Harveyjeva je prepričana, da so mikroalge lahko popolna rešitev v boju proti podnebnim spremembam.
»Alge porabljajo ogljikov dioksid tako kot rastline. Uporabljajo sončno energijo, ni nam jih treba gojiti z visoko zmogljivimi energetskimi sistemi in rastejo v slani vodi iz oceana, ki je ne moremo piti,« je navdušena Harveyjeva.
Več iz rubrike
Vse več napovedi zapiranja in selitve proizvodnje
Zaradi ukinjanja proizvodnje nekaterih podjetij pri nas tudi številna odpuščanja, premier Robert Golob Hana poziva k ukrepanju.
Rast obnovljivih virov prehiteva cilje vlad do 2030
Potrojitev zmogljivosti obnovljivih virov energije je dosegljiva, le politike se morajo nekoliko spremeniti.