Alge kot rešitev za svetovno pomanjkanje hrane?

Alge so zelo bogate z vitamini in minerali, zato bi po mnenju strokovnjakov lahko bile rešitev za globalno pomanjkanje hrane.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo do leta 2050 število svetovnih prebivalcev povzpelo na 9,8 milijarde, kar povzroča skrbi, da bo kmalu prišlo do velikega pomanjkanja hrane. Temu v ozir znanstveniki vseskozi iščejo nove rešitve, kako se izogniti negativnim posledicam podnebnih sprememb.

image_alt
Temna stran čokolade

Alge kot potencialni vir hrane

Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo na svoji spletni strani navaja, da je bilo leta 2020 med 720 in 811 milijonov ljudi, podvrženih lakoti. Od leta 2015 naj bi število nedohranjenih ljudi prvič po 10 letih močno naraščalo.

Pandemija covida-19 je ranljivost zalog hrane še povečala, opozarjajo strokovnjaki in dodajajo, da je nujno treba poiskati alternativne rešitve. Potencialni vir hrane, tako za ljudi kot za živali, bi lahko bile alge.

Tako je prepričana tudi Patricia Harvey, vodja skupine za vodno biotehnologijo in biologijo na Inštitutu za naravne vire, ki uvaja nov pristop prehranjevanja z morskimi algami in ostalo hrano z nižje ravni oceana.

»Približno 70 odstotkov Zemlje je pokrite z vodo in ocean je približno 98 odstotkov tega,« pravi Harveyjeva.

Zakladnica vitaminov in mineralov

Mikroalge so drobni organizmi, bogati z beljakovinami in vitamini, vsebujejo pa tudi zdrave maščobe in esencialne aminokisline. Hranilna vrednost se razlikuje glede na vrsto mikroalge, najbolj poznani pa sta klorela in spirulina.

Uporaba spiruline je vedno bolj popularna. Foto: Sarsmis/Getty Images/iStockphoto
Uporaba spiruline je vedno bolj popularna. Foto: Sarsmis/Getty Images/iStockphoto

Obe sta izjemno bogati z najbolj bistvenimi hranili. Samo ena žlica spiruline pa naj bi zagotavljala štiri grame beljakovin skupaj z najpomembnejšimi vitamini in minerali, navaja Euronews.

Alge vsebujejo karotenoidne vitamine in nenasičene maščobne kisline, ki jih potrebujemo za normalno delovanje možganov, razlaga strokovnjakinja. »Približno 98 odstotkov vseh zaužitih morskih alg se uporablja na Kitajskem. Toda zakaj tega ne počnemo v Evropi?« se sprašuje Harveyjeva.

Rešitev v boju proti podnebnim spremembam

Kot navaja Euronews, uporaba mikroalg za zdaj še ni zelo razširjena, vendar obstaja zelo močan razlog, da bi lahko v prihodnosti postale vir hrane. Harveyjeva je prepričana, da so mikroalge lahko popolna rešitev v boju proti podnebnim spremembam.

image_alt
10 držav proizvede skoraj vse škodljive emisije

»Alge porabljajo ogljikov dioksid tako kot rastline. Uporabljajo sončno energijo, ni nam jih treba gojiti z visoko zmogljivimi energetskimi sistemi in rastejo v slani vodi iz oceana, ki je ne moremo piti,« je navdušena Harveyjeva.

Več iz rubrike