Bezos kritizira Bidna, ker naftne družbe poziva k znižanju cen

Biden redno napada naftna podjetja, češ da jim je pomemben le dobiček in ne blaginja povprečnega potrošnika.
Fotografija: Los Angeles, California, junij 2022. Foto: Lucy Nicholson/Reuters
Odpri galerijo
Los Angeles, California, junij 2022. Foto: Lucy Nicholson/Reuters

Aktualni ameriški predsednik Joe Biden je v soboto naftne proizvajalce pozval k znižanju cen bencina, kar ustanovitelju Amazona Jeffu Bezosu ni bilo všeč.

Bezos meni, da gre za zavajanje potrošnikov

»Moje sporočilo družbam, ki upravljajo bencinske črpalke in določajo ceno, je preprosto: to je čas vojne in globalne nevarnosti,« je tvitnil Biden in dodal, naj takoj znižajo ceno.

Bezos je tvit komentiral: » Uf. Inflacija je preveč pomemben problem, da si Bela hiša lahko še naprej dovoli take izjave.«

Po mnenju milijarderja gre namreč za neposredno zavajanje potrošnikov ali pa globoko nerazumevanje osnovne tržne dinamike.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karin Jean-Pierre se je na Twitterju uprla Bezosu in dejala, da povišane cene niso 'osnovna tržna dinamika', temveč gre za trg, ki ni naklonjen ameriškim potrošnikom.

image_alt
Inflacija v EU dosegla nov rekord, ZDA beleži rast zaposlovanja

Cene poskušali umiriti s povečanjem proizvodnje

Cene bencina na črpalkah so postale simbol širše draginje v Združenih državah in pred novembrskimi parlamentarnimi volitvami zmanjšujejo Bidnovo priljubljenost.

Kot navajajo tuji mediji, Biden redno napada naftna podjetja, češ da jim je pomemben le dobiček in ne blaginja povprečnega potrošnika.

Naftna podjetja se branijo, da so poskušala umiriti cene s povečanjem proizvodnje, vendar so te določene na svetovnem trgu in so podvržene dinamiki, ki ni pod nadzorom ameriških naftnih velikanov.

image_alt
V ZDA naj bi poskušali aretirati ženske, ki bi splav opravile drugje

Cene bencina že od začetka junija presegajo 5 dolarjev za galono, kar je v državi, ki je nora na avtomobile, nekaj izjemnega. Od takrat so se cene nekoliko znižale, vendar so še vedno daleč od ravni 3 dolarjev za galono izpred enega leta.

John Kirby, visoki predstavnik Sveta za nacionalno varnost v Beli hiši, je dejal, da je Biden predlagal ukrepe, vključno voditeljem skupine G7, ki bi lahko znižali cene bencina v ZDA, in sprostili nafto iz strateških rezerv.

»Če bodo vsi sodelovali pri tem, lahko ceno znižamo vsaj za dolar na galono,« je dejal Kirby v oddaji Fox News Sunday.

image_alt
Nesprejemljivo visoka inflacija v ZDA, Fed z novimi obljubami

Več iz rubrike