Belgijci mirijo: Čokolada okužena s salmonelo ni šla v prodajo

Švicarski čokoladni velikan Barry Callebaut je danes sporočil, da nobena čokolada, ki je bila okužena s salmonelo, ni prišla do strank.
Fotografija: Še naprej lahko brezskrbno jemo čokolado iz Belgije. FOTO: Chris Ryan/Getty Images
Odpri galerijo
Še naprej lahko brezskrbno jemo čokolado iz Belgije. FOTO: Chris Ryan/Getty Images

Kot smo poročali včeraj, so v največji tovarni čokolade na svetu v belgijskem mestu Wieze zaustavili proizvodnjo, potem ko so odkrili bakterije salmonele.

»Glede na izsledke notranje preiskave Barry Callebaut lahko potrdi, da noben čokoladni izdelek, ki je bil v proizvodnem obratu v belgijskem kraju Wieze okužen s salmonelo, ni vstopil v maloprodajno verigo,« je podjetje po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisalo v sporočilu za javnost.

image_alt
Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

Ob tem so dodali, da bodo po končani analizi vse čokoladne proizvodne linije v Wiezeju očistili in razkužili ter šele nato znova zagnali proizvodnjo.

Švicarska skupina Barry Callebaut velja za največjega prodajalca kakavovih in čokoladnih izdelkov na svetu, svoje proizvode pa dobavlja podjetjem, kot so Hershey, Mondelez, Nestle in Unilever, navaja AFP. Družba zaposluje več kot 13.000 ljudi in ima po svetu več kot 60 proizvodnih obratov.

FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Stranke potrdile, da so dobavo pravočano ustavile

Podjetje, ki v belgijski tovarni ne izdeluje čokolade za neposredno prodajo potrošnikom, temveč proizvaja tekočo čokolado v veleprodajnih serijah, je sicer že v četrtek dejalo, da se večina izdelkov, za katere je bilo ugotovljeno, da so kontaminirani s salmonelo, še vedno nahaja v tovarni.

Ob tem so dodali, da je 72 od 73 strank potrdilo, da je pravočasno zaustavilo dobavo potencialno okužene čokolade v trgovine, medtem ko poročilo ene stranke še čakajo.

Evropa in salmonela

Evropo je nedavno sicer že zajel val primerov salmonele, prav tako zaradi odkritja te bakterije v belgijski tovarni čokolade. Italijanski proizvajalec čokolade Ferrero je bil zaradi odkritja salmonele v njegovi tovarni v Arlonu prisiljen umakniti več kot 3000 ton izdelkov Kinder v vrednosti več deset milijonov evrov.

Okužba s salmonelo lahko povzroči hudo drisko in bruhanje.

Preberite še:

Več iz rubrike