Avstrijska milijarderka sredi Dunaja odprla svoj muzej

Vrednost njenega premoženja je ameriška revija Forbes letos aprila ocenila na tri milijarde dolarjev.
Fotografija: Heidi Horten. Foto: Ouriel Morgensztern
Odpri galerijo
Heidi Horten. Foto: Ouriel Morgensztern

Heidi Goëss-Horten je ena izmed številnih avstrijskih milijarderk. Vrednost njenega premoženja je ameriška revija Forbes letos aprila ocenila na tri milijarde dolarjev (dobre 2,8 milijarde evrov), kar jo je uvrstilo na 1012. lestvico najbogatejših ljudi na svetu.

image_alt
Toksična moškost stane Nemčijo 63 milijard evrov na leto

Hortenova je svoje bogastvo podedovala po smrti prvega moža pred 35 leti. Vmes je zbrala veliko umetniško zbirko, ki jo od 3. junija letos razstavlja v novem muzeju na Dunaju, narejenem izključno za to zbirko.

Heidi Jelinek, rojena leta 1941 na Dunaju, je bila hči graverja. Na Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem je srečala 32-letnega Helmuta Hortena (1909-1987), nemškega "kralja veleblagovnic", čigar prva žena je naredila samomor - in se leta 1966 poročila z njim. Med drugim je za darilo prejela 35,56-karatnega Modrega Wittelsbacherja. Ta znameniti diamant je bil najprej v zakladnici Habsburžanov v 17. stoletju, nato pa je bil od leta 1722 dve stoletji kronski dragulj bavarskih kraljev.

Heidi Horten. Foto: Arhiv Heidi Horten Collection
Heidi Horten. Foto: Arhiv Heidi Horten Collection

Po moževi smrti je Heidi podedovala njegovo premoženje, ki je bilo takrat vredno približno milijardo dolarjev. Horten je pred smrtjo prodal večino svojih podjetij. Prvič jih je pridobil v Nemčiji po letu 1936, ko je kupoval veleblagovnice Judov, ki so bili takrat pod vse večjim pritiskom nacističnih rasističnih zakonov, a so še vedno lahko prodali lastnino in emigrirali. Soočena z obtožbami, da njeno bogastvo temelji na ukradenem premoženju Judov, je Hortenova najela profesorja zgodovine z nemške univerze v Würzburgu, ki je z znanstvenim sodelavcem v začetku tega leta objavil 230 strani dolgo poročilo Hortenu in njegovemu bogastvu.

Zaključek je, da je Horten vsekakor izkoristil situacijo, v kateri so bili Judje prisiljeni prodati svoje premoženje, a da je ravnal pošteno in jih ni izsiljeval. Bil pa je član nacistične stranke in je imel delež v tovarni, kjer so zaporniki delali prisilno, vendar po prepričanju ni bil nacist, je zaključek zgodovinarja. Celotna študija se lahko prebere na spletu.

image_alt
Najbogatejše ženske na svetu so dedinje

Po vojni je bila velika večina Hortenovega premoženja uničena oziroma izginila, nekaj dobrin pa mu je uspelo rešiti. Po internaciji, v kateri so ga Britanci držali do začetka leta 1948, je obnovil poslovanje z veleblagovnicami. Izjemno je obogatel v 1950-ih, predvsem pa v 1960-ih, desetletju nemškega gospodarskega čudeža in hitrega dviga življenjskega standarda. V zgodnjih 1970-ih je Horten podjetje spremenil v delniško družbo in potem do leta 1972 prodal vse svoje delnice. Ni imel otrok in vse njegovo bogastvo je šlo njegovi vdovi Heidi.

Anonimni nakup umetniških del na dražbah

Po Hortenovi smrti se je Heidi poročila še dvakrat, najprej s francoskim veletrgovcem s cvetjem, od katerega se je ločila leta 1998. Po letu 2015 je že tretjič poročena s Karlom Antonom Goëssom iz nekdanje avstrijske grofovske družine. Še ko je bila v prvem zakonu s Hortenom, se je zanimala za zbiranje umetnin.

Prvič je večjo pozornost na umetniškem trgu pritegnila leta 2008, ko je prek znane dražbene hiše Christie's prodala Modrega Wittelsbacherja za 23,4 milijona dolarjev, kar je bil takrat svetovni rekord za en diamant. Hortenova je kupovala tudi na dražbah.

image_alt
Poletje v Nemčiji: Vožnja po državi za 9 evrov na mesec

V 1990-ih je tako pridobila številna pomembna umetniška dela: slike Pabla Picassa, Luciana Freuda, Andyja Warhola, Francisa Bacona, slike vodilnih francoskih impresionistov, dela nemških ekpresionistov, umetnikov sloga arte povera itd. Njena velika prijateljica in umetniška svetovalka je Agnes Husslein-Arco, ki je bila do pred nekaj let direktorica avstrijske galerije Belvedere. Husslein-Arco je zdaj direktorica zbirke Heidi Horten.

Leta 2018 je Hortenova na razstavi WOW! v Leopoldovem muzeju na Dunaju pokazala vrhunska dela lastne zbirke. Razstava je imela zelo veliko obiskovalcev. Medtem so o njej znova več poročali v medijih konec prejšnjega leta, ko je bilo objavljeno, da se je odločila prodati ogromno jahto Carinthia VII. Dolga je dobrih 87 metrov, pa je 62. na trenutni lestvici največjih luksuznih jaht na svetu. Prva novica je bila, da je bila cena 160 milijonov evrov, nekaj mesecev pozneje pa, da bi jo kupec lahko dobil za 120 milijonov – skupaj z avtomobilom Bentley na njej in še nekaterimi luksuznimi "malenkostmi". Po poročanju naj bi dnevni strošek jahte znašal okoli 27.400 evrov.

image_alt
Švicarske plače so dejansko bistveno višje od nemških

Hortenovo, ki zdaj ima zdravstvene težave, nismo opazili na odprtju Heidi Horten Collection v dunajski palači Goëss-Horten. Palača je v neposredni bližini Albertine, ene najpomembnejših grafičnih zbirk na svetu, znamenite Dunajske državne opere, hotela Sacher in Hofburga, nekdanje zimske rezidence Habsburžanov.

Nahaja se na notranjem dvorišču kompleksa avstrijskih zveznih gledališč. Arhitekturni studio the next ENTERprise Architects, ki ga vodita Marie-Therese Harnoncourt in Ernst Fuchs, je ustvaril zanimiv razstavni prostor v treh nadstropjih, ki jih povezujejo impresivne stopnice. Prva razstava Heidi Horten Collection ima le 50 eksponatov, ker je bil cilj predstaviti arhitekturo novega prostora.

Heidi Horten nekdaj. Foto: Arhiv Heidi Horten Collection
Heidi Horten nekdaj. Foto: Arhiv Heidi Horten Collection
Muzej Heidi Horten Collection. Foto: Milan Ilić
Muzej Heidi Horten Collection. Foto: Milan Ilić
Foto: Milan Ilić
Foto: Milan Ilić
Foto: Milan Ilić
Foto: Milan Ilić
Foto: Milan Ilić
Foto: Milan Ilić
Foto: Milan Ilić
Foto: Milan Ilić

Več iz rubrike