Avstrijska galerija dobro zaslužila z umetnostjo v obliki NFT

Do valentinovega je prodala 1700 od skupaj 10.000 certificiranih digitalnih kosov Poljuba, legendarne slike Gustava Klimta.
Fotografija: Kos Klimtovega Poljuba kot en od 10.000 NFTs. Foto: Ouriel Morgensztern/Belvedere
Odpri galerijo
Kos Klimtovega Poljuba kot en od 10.000 NFTs. Foto: Ouriel Morgensztern/Belvedere

Avstrijski galeriji Belvedere je uspelo od 9. do 14. februarja s prvo ponudbo v metaverzumu zaslužiti več kot 3,2 milijona evrov. Do valentinovega je prodala 1700 od skupaj 10.000 certificiranih digitalnih kosov Poljuba, legendarne slike Gustava Klimta.

Zakaj bi nekdo plačal za (virtualno!) ekskluzivno pravico do dela digitalne fotografije umetniškega dela, ki je sicer javno razstavljeno? Je to odlična ponudba za zbiratelje, podobne filatelistom ali zbirateljem podpisanih slik znanih osebnosti, prvih izdaj stripov itd. ali pa gre za kratkotrajno, razumsko težko razložljivo, špekulativno norost, podobno 'tulipanomaniji' na Nizozemskem pred skoraj 400 leti? Tam so sredi tridesetih let 17. stoletja mnogi plačevali vse višje, na koncu astronomske cene za čebulice tulipanov, tedaj nove in zelo priljubljene cvetlice na Nizozemskem, vse do propada tega trga februarja 1637.

image_alt
Kitajska: Smrt 25-letnika sprožila razpravo o nehumanih delovnikih

Danes lahko vsakdo pride na Belvedere in kupi razglednico, plakat, beležko, čokolado, dežnike, skodelice za kavo in razne druge izdelke s kopijo Klimtovega Poljuba. Obiskovalec lahko original te slike fotografira, kolikorkrat želi, vendar takšna fotografija ne velja za nezamenljiv digitalni izvirnik. Ko posnamete takšno fotografijo in jo preko pametnega telefona pošljete prijatelju, ima vaš prijatelj od tistega trenutka naprej identično fotografijo, ki je popolnoma zamenljiva z vašo.

Belvedere je prvi muzej na svetu, ki je – v sodelovanju s podjetjem artèQ – iz slovitega dela avstrijske umetnosti izdelal certificirano digitalno vsebino. Iz Klimtovega Poljuba so skovali nezamenljive žetone NFT (okrajšava angleškega izraza 'non-fungible token'). To omogoča tehnologija blockchain, na podlagi katere so nastali bitcoin, ethereum in druge kriptovalute. Kot že ime pove, je NFT nezamenljiv, saj postanejo slikovni podatki - v tem primeru del Klimtovega Poljuba - in podatki o imetniku neločljiv del NFT, zabeleženi v bazi blockchain podatkov. Tako kot kriptovalute je tudi NFT (za zdaj) nemogoče ponarejati.

Kos Klimtovega Poljuba kot en od 10.000 NFTs. Foto: Ouriel Morgensztern/Belvedere, Wien
Kos Klimtovega Poljuba kot en od 10.000 NFTs. Foto: Ouriel Morgensztern/Belvedere, Wien

Privlačnost nezamenljivih datotek

NFT je mogoče skovati iz česarkoli, kar je že digitalna datoteka ali se vanjo lahko pretvori in ima neko vrednost za lastnika in potencialne kupce. To so lahko fotografije, slike in druga umetniška dela, glasba, videi, tviti, različni dokumenti itd. Christie's, ena izmed dveh največjih dražbenih hiš na svetu, je marca 2021 prvič prodala umetniško delo kot NFT. To je slika Everydays: The First 5000 Days Mikea Winkelmanna, znanega kot Beeple, ki ima veliko število sledilcev na družbenih medijih. Za Christie's je bila pretvorjena v NFT v celoti prodana kot en nezamenljiv žeton za 69.346.250 ameriških dolarjev. Tako se je Beeple nenadoma znašel na tretjem mestu lestvice najdražjih še živečih umetnikov na svetu.

image_alt
Izjemen material, močnejši od jekla in lažji od plastike

Klimtov poljub dimenzij 180 x 180 centimetrov je bil posnet v visoki ločljivosti in digitalno razdeljen na 10.000 kvadratnih 'ploščic' v velikosti 1,8 x 1,8 centimetra. Zainteresirani kupci so se lahko prijavili od 26. januarja, od 9. februarja pa so za eno ploščico, kovano kot NFT, odšteli 1850 evrov. Prva distribucija se je odvijala 14. februarja. Prodaja se nadaljuje, saj je naprodaj še večina ploščic. Stranka ne more izbrati ploščice, ki jo prejme. Del slike naključno izbere računalnik. Nekdo lahko dobi popolnoma črn kvadratek, nekdo pa ženske ustnice s slike. Vsaki kupec na svojem NFT certifikatu vidi, kateri del slike je njegova ploščica. Kot vse druge NFT se lahko ploščice Klimtovega Poljuba tržijo prek prodajnih platform NFT.

Če bo prodal vse digitalne kvadratke Poljuba, bo Belvedere zaslužil 18,5 milijona evrov. Ta muzej je imel lani okoli 18 milijonov evrov manj prihodkov kot v letu 2019, ki je bilo zadnje leto pred pandemijo. Ta način trženja umetnosti je legitimen, vendar številni avstrijski umetniki kritizirajo to akcijo Belvedera kot 'merchandising', komercializacijo inventarja in imidža, drago prodajo kopij. Poudarjajo, da je digitalna umetnost in trženje njenih izvirnikov v virtualnem svetu nekaj povsem drugega kot prodaja fragmentov javno dostopne podobe, katere kopijo ima lahko vsak na plakatu. Direktorica Belvedera Stella Rollig pravi pa, da je Klimtov Poljub ena najbolj znanih ikon moderne umetnosti in eno redkih del, ki jih je smiselno prodajati na tak način. Hkrati dodaja, da lahko vsak poskusi kaj podobnega.

image_alt
To je avto, ki so ga oboževali zvezdniki in politiki

Več iz rubrike