Avstrijci imajo dovolj; Fuckinga več ne bo

Občina je morala nenehno naročati in postavljati nove krajevne table. To jo je vsakič stalo približno 1000 evrov.
Fotografija: Policija te dni patruljira okoli Fuckinga in pogosto privede tatove, ki poskušajo z različnimi orodji (vključno s stroji za rezanje pločevine) odstraniti krajevne table »umirajočega« Fuckinga. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Policija te dni patruljira okoli Fuckinga in pogosto privede tatove, ki poskušajo z različnimi orodji (vključno s stroji za rezanje pločevine) odstraniti krajevne table »umirajočega« Fuckinga. FOTO: Shutterstock

Nekateri kraji v Avstriji avtomatsko vzbudijo določene asociacije. Ob reki Inn, ki ločuje Avstrijo od Nemčije, oziroma Zgornjo Avstrijo od Bavarske, nas denimo mesto Braunau ob Innu, spominja na rojstni kraj Adolfa Hitlerja. Po drugi strani, nas krajevna skupnost v okrožju Braunau, popelje še dlje. V drugem letošnjem lockdownu, je bila ena izmed bolj veselih novic s svetovnim odmevom, da bo vas, potem ko se je več stoletij imenovala Fucking, spremenila svoje ime v Fugging.
 
Mnogi se sprašujejo – zakaj? Fucking je bilo ravno zaradi imena zanimivo mesto, privabljalo množice turistov, predvsem Angležev, ki so se slikali ob krajevnih tablah in tako »slavo« te vasi širili po vsem svetu. Ime slednje sega v konec 11. stoletja, kjer je v nekem dokumentu v latinščini zapisano, da je vladar tega območja Adalpertus de Fucingin. Ime vasi se je potem, čez stoletja pisalo drugače: Fukching, nato Fugkhing, od 18. stoletja naprej, pa je bila vas znana pod imenom Fucking.
 
Fucking je bilo ravno zaradi imena zanimivo mesto, privabljalo množice turistov, predvsem Angležev, ki so se slikali ob krajevnih tablah in tako »slavo« te vasi širili po vsem svetu. FOTO: Twitter
Fucking je bilo ravno zaradi imena zanimivo mesto, privabljalo množice turistov, predvsem Angležev, ki so se slikali ob krajevnih tablah in tako »slavo« te vasi širili po vsem svetu. FOTO: Twitter
Majhna mestna skupnost v občini Tarsdorf, 33 kilometrov severno od Salzburga, ima zdaj nekaj deset hiš, okoli 100 prebivalcev – in štiri krajevne table okoli vasi. Potem ko se je sloves o imenu tega kraja začel širiti po družbenih platformah, so table postale priljubljeni »spominek« tatov. Občina je morala nenehno naročati in postavljati nove krajevne table. To jo je vsakič stalo približno 1000 evrov. Od leta 2005 so krajevne table Fuckinga veliko bolj masivne, na težkih betonskih podstavkih, trdno zavarjene, da jih neprofesionalni tatovi ne morejo ukrasti.
 
Nekaj ​​let kasneje je bilo objavljeno, da je občina ob krajevnih tablah Fuckinga postavila nadzorne kamere – da bi odvrnili številne pare, ki jih zelo privlači zamisel o spolnih odnosih s krajevno tablo v kadru.  Ne vemo, ali je ta ukrep res zmanjšal število takšnih turistov - mnogi med njimi se namreč ne bojijo kamer, ravno nasprotno.


Ime vasi Fucking je bilo tudi navdih za nekatere poslovne, medijske in umetniške projekte. Leta 2009 je Urad EU za intelektualno lastnino odobril prošnjo bavarske pivovarne in tako dovolil imenovanje nove blagovne znamke piva Fucking Hell. Fucking je, vemo, kraj v Avstriji, medtem ko je hell splošen nemški izraz za svetlo pivo.
 
V tem času, okoli leta 2010, je znani avstrijski pisatelj Kurt Palm napisal groteskni kriminalni roman Bad Fucking, katerega naslov je mogoče razumeti kot Toplice Fucking, a seveda ima ta v angleškem jeziku, spet drugi pomen.
 
Knjiga je bila prodana v več kot 50.000 izvodih, Palm pa je prejel eno od dveh najprestižnejših nagrad za kriminalni roman leta 2011 v nemščini. Istoimenski film režiserja Haralda Sicheritza iz leta 2013 je prav tako požel soliden uspeh, vendar je Facebook blokiral kakršno koli oglaševanje in omembo filma na svoji platformi.
 
Na splošno imajo imena krajev, podjetij, blagovnih znamk ..., ki v drugih, večjih jezikih izražajo nesramen pomen, težave z omenjanjem oziroma oglaševanjem na družbenih omrežjih.
 
Po novici je bila na spletni dražbi prodana ena od krajevnih tabel Fuckinga za nemajhno ceno. Čeprav je prodajalec jasno zapisal, da ne gre za original, temveč le za repliko, je kupec zanjo plačal 2.499 evrov. FOTO: AFP
Po novici je bila na spletni dražbi prodana ena od krajevnih tabel Fuckinga za nemajhno ceno. Čeprav je prodajalec jasno zapisal, da ne gre za original, temveč le za repliko, je kupec zanjo plačal 2.499 evrov. FOTO: AFP
Fucking je bil tudi ena izmed zanimivih postaj za snemalce serije Grand Tour, o zanimivih turističnih rutah za motorizirane turiste po vsem svetu, ki jo ekipa britanskih televizijskih profesionalcev snema ekskluzivno za Amazon Prime. V eni epizodi iz leta 2017 so prepotovali nemško-avstrijsko »seksualno cesto«, ki je potekala od gore Wank (op.p. samozadovoljevanje) v Nemčiji, prek nemških krajev Kissing (op. p. poljubljanje) in Petting (op. p. mečkanje), avstrijskega Fuckinga, in končala v okrožju Berlina, imenovanem Wedding (op.p. poroka).
 
Avstrija je zelo razvita turistična država in tukaj vedo, kako naj gostitelj ravna z gosti, ampak nenehno omenjanje Fuckinga v takem kontekstu je bilo očitno preveč za prebivalce te vasi in občine. Nič niso imeli proti večjemu številu turistov in prometu v gostinstvu, a norišnice ne marajo. Občinska skupščina Tarsdorf je 17. novembra letos določila, da bo se Fucking od 1. januarja 2021 imenoval Fugging.
 
Po novici je bila na spletni dražbi prodana ena od krajevnih tabel Fuckinga za nemajhno ceno. Čeprav je prodajalec jasno zapisal, da ne gre za original, temveč le za repliko, je kupec zanjo plačal 2.499 evrov. To še ni vse. Policija te dni patruljira okoli Fuckinga in pogosto privede tatove, ki poskušajo z različnimi orodji (vključno s stroji za rezanje pločevine) odstraniti krajevne table »umirajočega« Fuckinga. Potem ko bodo tam table z imenom Fugging, bodo zbiralci takšnih spominkov verjetno preusmerjeni na zdaj nekoliko manj privlačne, a tudi dokaj skurilne avstrijske toponime, kot je Hühnergeschrei (op. p. piščančje kričanje).

Več iz te teme:

Več iz rubrike