Avstrija: Pomanjkanje kvalificirane delovne sile vse večji problem

Kar 83 odstotkov avstrijskih podjetij poroča, da se soočajo z velikim pomanjkanjem ustrezne delovne sile.
Fotografija: Salzburg. Foto: Lukas Barth/Reuters
Odpri galerijo
Salzburg. Foto: Lukas Barth/Reuters

Avstrijski podjetniki se soočajo z velikim pomanjkanjem ustrezne delovne sile. Kar 83 odstotkov jih poroča, da odsotnost kvalificiranega kadra zanje predstavlja največjo grožnjo za njihovo preživetje, je razvidno iz ta teden na Dunaju objavljene študije Ernst & Young Österreich.

»Problem pomanjkanja delovne sile se je med pandemijo covida-19 še poslabšal,« je dejal Erich Lehner iz avstrijske podružnice Ernst & Young, ki je opravila raziskavo med več kot 600 avstrijskimi podjetji. Kot je razvidno iz poročila, ki so ga povzele tuje tiskovne agencije, to tudi ovira okrevanje avstrijskega gospodarstva po zdravstveni krizi.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Najhujše stanje v turizmu, logistiki, gradbeništvu in energetiki

Težave imajo delodajalci v vseh avstrijskih zveznih deželah, najhuje pa je v sektorjih turizma, logistike, gradbeništva in energetike. Da težav z iskanjem kvalificirane delovne sile ne občuti, sta dejala le dva odstotka anketiranih podjetnikov. Kar 83 odstotkov delodajalcev pa je izjavilo, da se soočajo z 'velikimi težavami' na tem področju.

»Glede na demografske trende je zagotavljanje kvalificirane delovne sile eden največjih izzivov prihodnjih desetletij, tako za politiko kot za gospodarstvo in znanost,« je opozoril Lehner.

image_alt
Povpraševanje po teh poklicih izjemno raste

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.