Avstrija: Pomanjkanje kvalificirane delovne sile vse večji problem

Kar 83 odstotkov avstrijskih podjetij poroča, da se soočajo z velikim pomanjkanjem ustrezne delovne sile.
Fotografija: Salzburg. Foto: Lukas Barth/Reuters
Odpri galerijo
Salzburg. Foto: Lukas Barth/Reuters

Avstrijski podjetniki se soočajo z velikim pomanjkanjem ustrezne delovne sile. Kar 83 odstotkov jih poroča, da odsotnost kvalificiranega kadra zanje predstavlja največjo grožnjo za njihovo preživetje, je razvidno iz ta teden na Dunaju objavljene študije Ernst & Young Österreich.

»Problem pomanjkanja delovne sile se je med pandemijo covida-19 še poslabšal,« je dejal Erich Lehner iz avstrijske podružnice Ernst & Young, ki je opravila raziskavo med več kot 600 avstrijskimi podjetji. Kot je razvidno iz poročila, ki so ga povzele tuje tiskovne agencije, to tudi ovira okrevanje avstrijskega gospodarstva po zdravstveni krizi.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Najhujše stanje v turizmu, logistiki, gradbeništvu in energetiki

Težave imajo delodajalci v vseh avstrijskih zveznih deželah, najhuje pa je v sektorjih turizma, logistike, gradbeništva in energetike. Da težav z iskanjem kvalificirane delovne sile ne občuti, sta dejala le dva odstotka anketiranih podjetnikov. Kar 83 odstotkov delodajalcev pa je izjavilo, da se soočajo z 'velikimi težavami' na tem področju.

»Glede na demografske trende je zagotavljanje kvalificirane delovne sile eden največjih izzivov prihodnjih desetletij, tako za politiko kot za gospodarstvo in znanost,« je opozoril Lehner.

image_alt
Povpraševanje po teh poklicih izjemno raste

Več iz rubrike

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

Komentarji: