Astronavti bodo lahko pili vodo iz luninih vulkanov

Nova študija dopolnjuje vse več dokazov, ki kažejo, da je Luna morda preplavljena z veliko več vode, kot so znanstveniki nekoč verjeli.
Fotografija: Bodo lahko astronavti pili vodo iz luninih vulkanov? Foto: REUTERS/Luc Gnago
Odpri galerijo
Bodo lahko astronavti pili vodo iz luninih vulkanov? Foto: REUTERS/Luc Gnago

Pred 2 do 4 milijarde let je na Luni izbruhnila serija vulkanov, ki so velike dele njene površine prekrili z bazaltno lavo. Ko se je lava ohladila, je ustvarila temne lise, ki dajejo Luni danes znan videz.Nove raziskave kažejo, da so vulkani morda pustili še en trajen vpliv na lunino površino: ledene plošče, ponekod tudi do več sto metrov debele.

image_alt
Iščejo milijarderji rešitev ali želijo zgolj pobegniti z Zemlje?

»Zamišljamo si kot zmrzal na Luni, ki se je sčasoma nabral,« je povedal Andrew Wilcoski, glavni avtor nove študije in podiplomski študent na Oddelku za astrofizične in planetarne znanosti (APS) ter Laboratoriju za atmosfero in fiziko vesolja (LASP) pri CU Boulder.

Čeprav danes na Luni ni aktivnih vulkanov, nedavne raziskave kažejo, da je bila veliko dlje geološko aktivna

Raziskovalci so se oprli na računalniške modele, da bi poskušali poustvariti razmere na Luni, veliko, preden se je na Zemlji pojavilo zapleteno življenje. Odkrili so, da so starodavni lunini vulkani izpuščali ogromne količine vodne pare, ki se je nato usedla na površje in tvorila zaloge ledu, ki se morda še vedno skrivajo pod novejšimi plastmi prahu in naplavin, navaja Forbes.

Slika je simbolična. Foto: REUTERS
Slika je simbolična. Foto: REUTERS

Soavtor študije Paul Havne je dejal, da je možno da se pet do deset metrov pod površjem velike plošče ledu, skriva potencialni vir vode za prihodnje raziskovalce, ki jo bodo potrebovali tako za pitje kot tudi za predelavo v raketno gorivo.  

Nova študija dopolnjuje vse več dokazov, ki kažejo, da je Luna morda preplavljena z veliko več vode, kot so znanstveniki nekoč verjeli. V študiji iz leta 2020 so Hayne in njegovi sodelavci ocenili, da bi se lahko velika območja lunarne površine ujela na ledu, večinoma blizu severnega in južnega pola Lune. 

Od kod je sploh prišla vsa ta voda, ni jasno.Hayne pravi, da trenutno obstaja veliko virov, eden izmed njih pa so vulkani. Kot je pojasnil znanstvenik, je pred 2 do 4 milijardami let na njenem površju izbruhnilo na desettisoče vulkanov, ki so ustvarili ogromne reke in jezera lave, podobno kot danes lahko vidite na Havajih , le veliko več.

image_alt
Musk in Bezos v tekmi za milijone in nadvlado v vesolju

Velik del lunine vode še danes prisoten

Nedavne raziskave znanstvenikov z Lunarnega in planetarnega inštituta v Houstonu kažejo, da so ti vulkani verjetno ustvarili tudi visoke oblake, sestavljene večinoma iz ogljikovega monoksida in vodne pare. Ti oblaki so se nato zasukali okoli lune in lahko ustvarili tanko in kratkotrajno ozračje.

Na podlagi tega scenarija je nova študija simulirala, kaj se je zgodilo s tem ozračjem.Ekipa je uporabila ocene, da je Luna na svojem vrhuncu v povprečju doživela en izbruh na 22.000 let. Raziskovalci so nato sledili, kako so se vulkanski plini morda vrteli okoli Lune in sčasoma pobegnili v vesolje. Odkrili so, da so razmere morda postale ledene, saj se je po ocenah skupine približno 41 odstotkov vode iz vulkanov zgostilo na Luno kot led.»Ozračje je ušlo v približno 1000 letih, tako da je bilo dovolj časa, da se je led oblikoval,« je dejal Wilcoski.

Skupina je izračunala, da bi se okoli 5000 kubičnih kilometrov vulkanske vode v tem obdobju lahko zgostilo kot led. To je več vode, kot je trenutno v jezeru Michigan . In raziskava namiguje, da je velik del te lunine vode morda še danes prisoten. Večina tega ledu se je verjetno nabrala v bližini Luninih polov in je lahko zakopana pod nekaj metri luninega prahu in naplavin, ki so jih odložili udarci meteorita v zadnjih 2 milijardah let, še navaja Forbes.

image_alt
Stephen Hawking je dva tedna pred smrtjo napovedal konec vesolja

Več iz rubrike