Arheologi odkrili prstan za zdravljenje mačka

Zlat prstan, okrašen z dragim kamnom, naj bi v starodavnih časih nosili predvsem za preprečevanje omamljenosti od alkohola.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/CNN
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/CNN

Nedavno so arheologi med izkopavanjem v mestu Yavne v Izraelu izkopali starodavni dragulj, poroča CNN.

Dragocen kos nakita se je prenašal iz roda v rod

Zlat ametistov prstan so odkrili v bližini največje znane vinske kleti iz bizantinskih časov. Po mnenju arheologov gre za prstan, s katerim so v tistih časih zdravili mačka.

image_alt
Najdena največja zbirka kovancev iz anglosaškega obdobja

»Temu dragulju so pripisovali številne lastnosti. Med drugim tudi preprečevanje stranskega učinka pitja alkohola, mačka,« je povedal arheolog Amir Golani.

Kot navajajo tuji mediji, so prstan našli 150 metrov stran od skladišča z amforami (kozarec, ki so ga v tistih časih uporabljali za shranjevanje vina). »Možno je, da je prstan pripadal lastniku veličastnega skladišča, delovodju ali preprosto nesrečnemu obiskovalcu, ki je padel in ga izgubil,« meni strokovnjak Elie Haddad.

Čeprav je bilo najdišče datirano v 7. stoletje, približno proti koncu bizantinskega obdobja, strokovnjaki menijo, da bi prstan lahko bil še starejši.

Glede na to, da so bili zlati prstani z ametistom znani že v rimskih časih, arheologi dopuščajo možnost, da je prstan pripadal eliti, ki je v mestu živela v 3. stoletju našega štetja. Vodje izkopavanja menijo celo, da se je dragocen kos nakita prenašal iz roda v rod.

Za zdravljenje mačka tudi lovorjevi listi

Ametist že več tisočletij sodi med najbolj cenjene kamne, poznavalci pa mu še danes pripisujejo številne čarobne moči. Je kristal izrednih duhovnih vibracij, zato ga nekateri imenujejo kamen miru in ravnovesja. Med drugim naj bi tudi krepil intuicijo in jasnovidne sposobnosti.

Ametist naj bi imel čarobno moč. Foto: marichka_b/Getty Images/iStockphoto
Ametist naj bi imel čarobno moč. Foto: marichka_b/Getty Images/iStockphoto

»Ali se je oseba, ki je nosila prstan želela izogniti omamljenosti zaradi pitja velike količine vina? Verjetno tega ne bomo nikoli izvedeli,« pravi Haddad.

Ametist ni edino starodavno zdravilo proti mačku, ki je padlo v nemilost. Kot navaja CNN, naj bi leta 2015 na 1900 let starem papirusu odkrili recept za zdravljenje pijanskega glavobola, ki je vseboval nošenje ogrlice iz lovorovih listov.

V starodavni Mezopotamiji pa naj bi zdravnik posameznikom, ki so popili preveč vina, svetoval tinkturo iz sladkega korena, oleandra, fižola, olja in vina. 

image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Več iz rubrike