Apple v velikem škandalu izgubil 113 milijonov

113 milijonov dolarjev je znesek, ki ga je družba porabila za poravnavo obtožb namernega upočasnjevanja iPhonov.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Soe Zeya Tun
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Soe Zeya Tun

Predstavniki 33 ameriških zveznih držav so ovadili Apple. Po njihovem mnenju podjetje skuša spodbuditi uporabnike k nakupu novih naprav. Milijone ljudi je namreč prizadelo, ko je Apple leta 2016 posodobil programsko opremo za iPhone 6, 7 in SE, kar je upočasnilo hitrost delovanja starejših telefonov.
 
Škandal so poimenovali »Batterygate«. Apple škandala ni želel komentirati, vendar je priznal, da so telefone upočasnili in kot razlog navedel podaljšanje življenjske dobe baterije.
 
Apple sicer zanika, da je bila upočasnitev posledica finančne koristi. Toda državni tožilec v Arizoni Mark Brnovich je v sodnem dokumentu, objavljenem v sredo, zapisal:
 
»Številni potrošniki so se odločili, da je edini način za izboljšanje zmogljivosti nakup novega iPhona pri Applu. Podjetje se je seveda popolnoma zavedalo, kako bo poteza vplivala na prodajo«.


Družba še vedno ne priznava kršitev, a je pristala na poravnavo obtožb. Poleg tega se je podjetje zavezalo, da bo na svoji spletni strani zagotavljala »resnične informacije« o upravljanju porabe baterije pri svojih aparatih. Pri reševanju spora je pomagalo tudi več drugih tožb zoper družbe.
 
Apple ostaja najvrednejše svetovno podjetje, vendar je njegova vrednost danes za 430 milijard dolarjev manjša kot pred dvema mesecema - po mnenju analitikov predvsem zaradi preložitve predstavitve novih iPhonov.
 

Več iz rubrike