Airbnb bo ponudil brezplačno nastanitev 20.000 beguncem iz Afganistana

Ameriški posrednik pri najemu prenočišč obljublja začasno brezplačno nstanitev beguncem iz Afganistana, za pomoč prosijo lastnike domov.
Fotografija: Logotip družbe Airbnb. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Logotip družbe Airbnb. Foto: Shutterstock

Izvršni direktor in soustanovitelj posredniške družbe Airbnb, Brian Chesky, poziva člane skupnosti Airbnb k solidarnosti in medsebojnemu sodelovanju. Prepričan je, da bodo lahko omogočili nastanitev 20 tisočim Afganistancem v stiski. Airbnb ima sicer na svoji spletni strani več milijonov aktivnih oglasov v več kot 100 tisoč mestih po celem svetu.
 

Airbnb pomaga beguncem že štiri leta

 
Bivanje se financira s prispevki družbe Airbnb in osebnimi prispevki Cheskyja ter s pomočjo donatorjev, ki prispevajo v Sklad za begunce Airbnb.org, navaja podjetje. »Ker se bo več deset tisoč afganistanskih beguncev naselilo po vsem svetu, bo prvo poglavje v njihovem novem življenju iskanje nastanitve,« je zapisal Chesky na spletni strani svojega podjetja. »Upam, da bo skupnost Airbnb tem 20 tisočim beguncem zagotovila ne le varen kraj za počitek in začetek na novo, temveč tudi toplo dobrodošlico.«
 
Prejšnji teden je Airbnb.org ponudil svojo podporo in nujna finančna sredstva različnim neprofitnim organizacijam, denimo Mednarodnemu reševalnemu odboru (IRC), HIAS in CWS. V sodelovanju so preko spletne platforme Airbnb omogočili takojšnjo začasno nastanitev v ZDA za do tisoč prihajajočih afganistanskih beguncev.
 
Afganistanski begunci so ostali brez domov. Foto: Kevin Lamarque/Reuters
Afganistanski begunci so ostali brez domov. Foto: Kevin Lamarque/Reuters
Med vikendom je podjetje v sodelovanju z več partnerji omogočilo 165 beguncem začasno nastanitev kmalu po prihodu v ZDA. »Ker IRC pomaga pri sprejemanju in preseljevanju Afganistancev v ZDA, so dostopne nastanitve ključne in nujno potrebne,« je dejal David Miliband, predsednik in izvršni direktor IRC.
 
Družba Airbnb in Airbnb.org sta v zadnjih štirih letih sicer zagotovili začasno nastanitev približno 25 tisočim beguncem po celem svetu. V juniju je Airbnb.org objavil načrte za 25 milijonov dolarjev vreden sklad za razširitev svoje podpore beguncem in prosilcem za azil po vsem svetu. Med pandemijo covida-19 je družba Airbnb omogočila brezplačno ali subvencionirano nastanitev več kot 100 tisočim zdravstvenim delavcem.
image_alt
Pred volitvami odobril enkratno finančno pomoč upokojencem

Airbnb navdihnil tudi druga podjetja

 
Andrew Dudum, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Hims & Hers, je beguncem iz Afganistana ponudil do 10 tisoč brezplačnih osnovnih zdravstvenih pregledov. Podjetje se ukvarja s telemedicino, kar pomeni, da izvaja zdravstveno oskrbo in obravnavo pacientov na daljavo, preko telekomunikacijskih sredstev. Dudum pravi, da ga je navdihnila poteza Cheskyja in družbe Airbnb.
 
Dudum je na spletni strani zapisal, da čuti moralno dolžnost ukrepati in to hitro. Dodal je, da afganistanski begunci iščejo osnovne zdravstvene storitve in da namerava sodelovati z različnimi nevladnimi in neprofitnimi organizacijami. Sodeloval naj bi tudi s prevajalci in drugimi partnerji, ki bodo obvestili begunce o njihovih možnostih.
image_alt
Airbnb: Potovanja nikoli več ne bodo to, kar so bila

 

Več iz rubrike