Airbnb: Potovanja nikoli več ne bodo to, kar so bila

Generalni direktor Airbnbja je razložil, kaj lahko pričakujemo na področju poslovnih in zasebnih potovanj po pandemiji.
Fotografija: FOTO: Bakal Oste
Odpri galerijo
FOTO: Bakal Oste

Že dolgo nismo bili priča tako drastičnim in dolgotrajnim omejitvam potovanj kot v času pandemije covid-19. Letalski promet je čez noč obstal oziroma bil na voljo zgolj za neturistične namene. Prehodi mej niso bili dovoljeni, razen v nujnih primerih. Mnogi si brez potovanj skoraj ne morejo predstavljati življenja, zato so nestrpno čakali, da bodo omejitve popustile. To se zdaj počasi dogaja.

Generalni direktor podjetja Airbnb, Brian Chesky, intenzivno spremlja aktualno dogajanje na področju turizma. Za CNN Business je povzel, kakšna je trenutna slika potovanj in kaj se pričakuje v prihodnje.
image_alt
Življenjska doba se lahko podaljša na 150 let, pravijo raziskovalci

Chesky je prepričan, da je v času od druge svetovne vojne naprej pandemija najpomembnejša prelomnica za turizem. Kot je dejal, se povpraševanje po zasebnih potovanjih že vrača na stanje pred pandemijo, medtem ko se poslovna potovanja verjetno nikoli več ne bodo izvajala v takem obsegu kot včasih.

Po Chesky-jevih opažanjih sicer poslovna potovanja sicer ne bodo izumrla, vendar smo v času pandemije ugotovili, koliko službenih sestankov in obveznosti je možno opraviti prek spletnih orodij. Chesky verjame, do bo v prihodnje do poslovnih potovanj prišlo le takrat, ko bo to za poslovni proces res predstavljajo dodano vrednost. Ostale obveznosti se bodo izvedle na daljavo, meni.

»Mislim, da imajo ljudje zdaj nekaj, česar pred letom ali dvema niso imeli. To je fleksibilnost v zvezi s tem, kam potovati, kje živeti in kje delati. Vse to so začeli kombinirati med sabo. Ko ljudje nekaj dobijo, tega nočejo več izgubiti,« ugotavlja Chesky.
 

Pri potovanjih prihodnosti ključna prilagodljivost


Pri Airbnb opažajo, da se je številčnost potovanj, kljub temu da se nekatere meje med državami še niso povsem odprle, že vrnila na raven izpred leta 2020. Pri podjetju menijo, da bo, ko govorimo o prihodnosti potovanj, ključna prilagodljivost.

Pred kratkim so pri Airbnb napovedali več kot 100 sprememb in nadgradenj obstoječih storitev. Tako bodo lahko bolje zasledovali potrebe gostov in gostiteljev. V spremembe so vključeni novi načini iskanja in poenostavljen postopek vključevanja v nove sezname.

Chesky verjame, da bodo ljudje po pandemiji - v smislu potovanj - bolj prilagodljivi glede tega, kako daleč potujejo in koliko časa bodo na lokaciji ostali. Delo bodo lahko namreč kombinirali s spoznavanjem novih krajev. To je vidno že sedaj, saj je bilo skoraj 25 odstotkov rezervacij v prvem četrtletju letos namenjenih dolgoročnemu bivanju - za 28 dni in več, je še dodal.
image_alt
Podkast: Vojko Golmajer - kakšen je danski pristop k poslu

Več iz rubrike