Sedem idiličnih krajev za letovanje letos

Vas mika safari v Afriki, tacos v Mehiki ali pa ležanje na Bahamih? Zakaj si ne bi letos privoščili drugačnega dopusta?
Fotografija: Bahami, raj za potapljače in ostale uživače. Foto: Samo Jeranko / https://www.apnea.si/
Odpri galerijo
Bahami, raj za potapljače in ostale uživače. Foto: Samo Jeranko / https://www.apnea.si/

Čeprav se glede na vreme tako ne zdi, je jasno, da je poletje tik pred vrati. Večina Slovencev se vsako leto odpravi na dopust k sosedom, v Italijo ali na Hrvaško. Za tiste, ki si letos želijo na dopust malo dlje, smo izbrskali sedem idiličnih krajev, ki so vsekakor vredni obiska.
 

Črna gora


V poletnih mesecih je težko najti mesto, ki poleti ni nasičeno s turisti. Črna gora je ena izmed priljubljenih destinacij, kjer se boste gneči lahko vsaj malo izognili. Pa ne zato, ker turisti ne bi radi prihajali v to čudovito balkansko državo, temveč zato, ker je država velika in ima malo prebivalcev. Čudovite plaže, zgodovinski kraji in parki pod Unescovo zaščito so le nekatere zanimivosti, ki vas lahko prepričajo za obisk. Trenutno je država odprta za vse turiste, ki so bili cepljeni vsaj en teden pred prihodom ali pa imajo negativen izvid testa, ki ni starejši od 72 ur.
image_alt
Hrvati odprli meje, hitijo s cepljenjem, čakajo na turiste brez mask

Bahami


Otok, ki je od Floride oddaljen le 80 kilometrov, sestavlja 700 otočkov in na tisoče zapuščenih zalivov. Če celodnevno poležavanje na čudoviti plaži ni za vas, lahko obiščete katero izmed vodnih atrakcij. V priljubljenem letovišču Baha Mar so zgradili nov vodni park, ki bo gostom na voljo od 2. julija. Baha Bay se razprostira na 15 hektarjih ob plaži, ima 24 vodnih toboganov, 500.000 galonski bazen, simulator srfanja, zunanji kazino in veliko restavracij. Trenutno so Bahami odprti za vse potnike, ki so cepljeni. Necepljeni pa morajo ob prihodu opraviti testiranje na covid-19.
Jezero Glacier v nacionalnem parku v Montani je zelo priljubljen kraj med tujimi turisti. Foto: Ann Roland/REUTERS Pictures
Jezero Glacier v nacionalnem parku v Montani je zelo priljubljen kraj med tujimi turisti. Foto: Ann Roland/REUTERS Pictures

Glacier National Park, Montana


Čudovite divje rože, ki se v svoji lepoti razbohotijo v juliju, so zagotovo razlog, da se veliko turistov odloči za obisk. Država, ki leži v severnem delu ZDA je najbolj poznana po nacionalnem parku, ki obiskovalce ne bo pustil ravnodušne. Ko se boste naveličali sprehoda po poljih pisanih rož, se lahko odpravite na ranč v zahodno Montano. Šotori v stilu safarija, lokalna hrana in spa tretmaji, bodo poskrbeli, da ne boste želeli domov.
image_alt
Slovenija: Vremenska napoved za poletno sezono 2021

Čikago


Županja Lori Lightfoot je napovedala, da bo Čikago do 4. julija popolnoma odprt. Obnovitev poletnih festivalov, vključno s sejmi in kmečkimi tržnicami, je eden izmed adutov, s katerimi želi županja privabiti turiste.
 

Oaxaca, Mexico


Oaxaca je ena najpomembnejših kulturnih središč v Ameriki, ki leži na jugu Mehike. Odlična ideja, če se želite poleti umakniti  od obalnih žarišč. Že samo sprehod po živahnih ulicah z okusnim tacosom v roki, je posebno doživetje. Svoj čar pa poletnemu dogajanju dodajo različni festivali z ljudskimi plesi in tradicionalnimi oblačili. Kljub temu da je letoviško mesto trenutno v zeleni fazi, še vedno veljajo določeni ukrepi, kot je nošenje mask in socialno distanciranje.
 

Bocvana


Od junija do avgusta je najboljši čas za obisk te afriške destinacije. En razlog je vreme, saj je v tem obdobju večinoma suho, hkrati pa je malo možnosti za malarijo. Drugi razlog so živali, ki se v tem obdobju najbolj ponujajo za ogled. Priljubljena safari točka vsako leto privabi ogromno turistov. Neokrnjena narava in mnogo naravnih čudes bo poskrbelo, da boste ves čas dopusta sproščeni.
Safari v Afriki je ena izmed dogodivščin, ki jo lahko doživite to poletje. Foto: Shutterstock
Safari v Afriki je ena izmed dogodivščin, ki jo lahko doživite to poletje. Foto: Shutterstock

Islandija


Za obisk Islandije ni nikoli napačen čas, kljub temu je destinacija najlepša v juliju, ko so dnevi dolgi. V poletnih mesecih so namreč odprti tudi nekateri deli države, ki sicer niso, kot je na primer 34 kilometrov dolga pohodniška pot v osrednjem višavju. Planinske koče in kampi so odprti med koncem junija in začetkom septembra, zato imate ozko časovno okno, da doživite vroče vrelce, polja črne lave, in večbarvne gore ob sprehajalni poti. Vožnja z motornimi sanmi na vrhu vulkana je ena izmed dogodivščin, ki jo lahko doživite na Islandiji, od 6. aprila naprej, če ste cepljeni.
________________
* Vir naslovne slike: https://www.apnea.si/

Več iz rubrike