Sedem najbolj iskanih poklicev za leto 2021

Urad za statistiko dela je pripravil seznam poklicev, po katerih bo v letu 2021 med delodajalci največ povpraševanja.
Fotografija: Po katerih poklicih bo v letu 2021 največ povpraševanja? Foto: Joze Suhadolnik
Odpri galerijo
Po katerih poklicih bo v letu 2021 največ povpraševanja? Foto: Joze Suhadolnik

Leto 2020 si bomo vsi dobro vtisnili v spomin po pandemiji, ki je zajela cel svet in vplivala tako na naše vsakodnevno življenje, kot tudi na delovanje celotnega gospodarstva. Pričakujemo lahko obdobje krize. Vseeno pa je vsaka kriza tudi priložnost za nov začetek. Kaj lahko na področju zaposlovanja pričakujemo v letu 2021?

Na podlagi podatkov, ki jih je pripravil Urad za statistiko dela (BLS) iz Združenih držav, je bilo ugotovljeno, po katerih poklicih - globalno gledano - naj bi v prihodnje rastlo povpraševanje v največji meri.
 

Razvijalci programske opreme


Gre za kader, po katerem je vedno več povpraševanja. Vsako podjetje, ki si želi biti konkurenčno v današnjih časih, se mora razvijati tudi z vidika tehnologije. Programska oprema omogoča bolj produktivno opravljanje dela, izvajanje marketinških aktivnosti in virtualno komunikacijo. Poleg tega se čedalje več podjetij podaja na IT področje.
 

Poklici prihodnosti so povezani s tehnologijo. Foto: Matej Družnik
Poklici prihodnosti so povezani s tehnologijo. Foto: Matej Družnik
Strokovnjaki za podporo uporabnikom računalnikov


Kljub temu, da čedalje več ljudi svoje delo opravlja prek računalnika, pa niso tudi vsi najbolj vešči upravljanja z njim. Zato so strokovnjaki za podporo uporabnikom računalnikov nepogrešljiv kader v vsakem podjetju, saj dnevno rešujejo zagate, s katerimi se srečujejo zaposleni.
 

Medicinske sestre


V letu 2020 so medicinske sestre odigrale ključno vlogo, saj so morale oskrbeti še precej več bolnikov kot običajno. Sicer pa se trend rasti povpraševanja po medicinskih sestrah kaže tudi sicer. V razvitem svetu smo namreč že leta priča progresivnemu staranju prebivalstva, zaradi tega se tudi potrebe po zdravstveni oskrbi povečujejo.
 

Vodje gradbišč


V zadnjem času lahko na globalni ravni opazimo razcvet na področju novih gradenj. Vodje gradbišč so pomemben člen, ko govorimo o gradbenih delih, saj zagotavljajo, da gradnja poteka skladno z načrtom, da so doseženi predvideni roki in pri tem upoštevano razpoložljivo finančno stanje.

Finančni menedžerji


Izziv vsakega podjetje je, kako kar najbolj optimalno upravljati razpoložljiva finančna sredstva. Zaradi tega se povpraševanje po dobrih finančnih menedžerjih sčasoma povečuje. Ti so zadolženi za vodenje finančnega poslovanja in načrtovanje finančne prihodnosti podjetja.
 

Mehaniki industrijskih strojev


Ker se proizvodne dejavnosti razvijajo in se čedalje več podjetij poslužuje takih in drugačnih strojev, ki zagotavljajo bolj optimalno opravljanje dela, hkrati narašča tudi povpraševanje po ljudeh, ki znajo popraviti in vzdrževati take stroje.
 

Električarji


Po nadarjenih električarjih je že ves čas precejšnje povpraševanje. Ti lahko dejavnost opravljajo samostojno ali pa se zaposlijo v podjetju, ki se ukvarja s to dejavnostjo.

Kot kaže, bodo zaposlitve v zdravstvu, predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu in izobraževanju v letu 2021 nujno potrebne. Če vaši načrti za naslednje leto vključujejo priprave na novo kariero, so ta področja morda dobro izhodišče.
 

Več iz rubrike