21. septembra ne bomo čistili Slovenije, pač pa ves svet

Organizacija Ekologi brez meja vabijo v svoje vrste vse, ki želijo narediti nekaj za okolje. 21. septembra bomo tako milijoni skupaj čistili svet.
Fotografija: Tako smo lansko leto skupaj čistili Slovenijo, zdaj bomo čistili ves svet. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Tako smo lansko leto skupaj čistili Slovenijo, zdaj bomo čistili ves svet. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Že štirikrat, lansko leto menda zadnjič, smo skupaj z organizacijo Ekologi brez meja čistili Slovenijo. Uspešno? Neuspešno? To ve vsak pri sebi, a skrb za okolje morala biti na visokem mestu vrednot prav vsakega. Ekologom brez meja je še vedno celo na prvem mestu, zato so prepričani, da naša narava vsaj enkrat letno potrebuje »generalno čiščenje«. 21. septembra tako vabijo slehernika, da se jim pridruži na pohodu milijonov ljudi po svetu v akciji World Cleanup Day in se samoiniciativno odpravite v naravo.

Kaj svetujejo, da lahko naredite na ta dan:
  • Odpravite se z vrečko na sprehod in poberite odpadke. 
  • Udeležite se akcije Čista obala, ki bo letos potekala že desetič!
  • Organizirajte čistilno akcijo: dogovorite se s komunalnim podjetjem in upoštevajte navodila za varno čiščenje - obvestite nas o vaši akciji, da bomo lahko razširili besedo!
  • Pri pobiranju odpadkov ne pozabite na popis blagovnih znamk! Obrazec za beleženje boste našli na tej povezavi, v pomoč pa vam bo tudi slikovni priročnik. Prosimo vas, da nam obrazce posredujete najkasneje do 25. 9. na info@ocistimo.si ali naslov Ekologi brez meja, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana. Le tako bomo lahko s skupnimi močni pritisnili na proizvajalce (kot smo to storili z lanskimi podatki) in poskrbeli, da v bodoče čistilne akcije res ne bodo več potrebne.
  • Pomagajte pri osveževanju Registra divjih odlagališč in vnesite nove podatke.
  • Delite vaše predloge, vtise in najbolj čudne odpadke. Da bomo vaša prizadevanja lažje ujeli na 'radar', uporabite #ocistimo. 
Z organizacijo akcije Očistimo Slovenijo so Ekologi brez meja dosegli premik obravnave problematike divjih odlagališč z lokalnega na nacionalni nivo. Dvignili so zavedanje prebivalstva, da gradbeni odpadki v naravo ne sodijo, sistemsko pa se problematika še vedno ni uredila, zato bodo letošnjo globalno čistilno akcijo obeležili s strokovnim dogodkom »Počistimo z gradbenimi in kosovnimi odpadki«.
 
»Največji okoljski praznik na svetu« pa lahko preživite na enem od številnih dogodkov v sklopu Evropskega dneva trajnostnih skupnosti, ki se odzivajo na ekološko in podnebno krizo ter spodbujajo družbeno preobrazbo, še pišejo na svoji spletni strani.

Več iz rubrike

aktualno

Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

aktualno

Vlada podaljšala veljavnost turističnih bonov

Vlada je na današnji seji podaljšala veljavnost turističnih bonov do konca leta 2021, je na vladni novinarski konferenci povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Komentarji: