10 največjih domov na svetu

Pravijo, da je človekov dom njegov grad. V primeru dragih hiš to zagotovo drži.
Fotografija: Biltmore Estate, eden najbolj impresivnih zgodovinskih domov v Ameriki je velik 175.000 kvadratnih metrov. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Biltmore Estate, eden najbolj impresivnih zgodovinskih domov v Ameriki je velik 175.000 kvadratnih metrov. Foto: Shutterstock

Povprečna velikost stanovanj v Sloveniji je 100 kvadratnih metrov, zato si je težko predstavljati, kako je živeti v palači, ki je večja kot trgovski center. No, nekateri premožnejši in vplivni ljudje s tem nimajo problemov. Na seznamu je 10 najbolj znanih ogromnih domov na svetu.
 

1. Vila Leopolda, Francija


Ena najdražjih hiš na francoski rivieri je Villa Leopolda, ki jo je belgijski kralj Leopold II kupil za svojo ljubico Caroline Lacroix. Nato je bilo to razkošno posestvo v lasti Giannija in Marele Agnelli, kasneje pa so ga prodali Edmondu in Lily Safri. Veličastna hiša se nahaja na 18 hektarjih in ima panoramski pogled na Sredozemsko morje. Nepremičnina v velikosti 29.000 kvadratnih metrov je vredna 750 milijonov dolarjev. Poleg 14 kopalnic in 11 spalnic pa ima tudi zunanji bazen, botanični vrt in rastlinjak.
image_alt
Luksuzna stanovanja, ki plavajo na vodi in so prijazna do okolja

2. Dvorec


Dvorec je znan tudi po tem, da je bil včasih last televizijskega producenta Aarona Spellinga. Nato ga je kupila Petra Ecclestone, trenutni lastnik pa naj ne bi bil znan. Dvorec, ki je 21-krat večji od povprečne ameriške hiše, stoji poleg Playboyeve graščine na Holmby Hillsu. Velik je več kot 56.000 kvadratnih metrov, vreden pa je 120 milijonov dolarjev. Poleg osnovnih bivalnih prostorov v njem najdemo tudi kozmetični salon, brivnico in kegljišče.
 

3. Xanadu 2.0


Hiša Billa in Melinde Gates, ki leži ob jezeru Washington, ima sedem spalnic in 24 kopalnic, bazen s podvodnim glasbenim sistemom, sprejemnico za 150 gostov, umetni potok, trampolin in knjižnico. 147 milijonov vredna hiša je za zdaj še v lasti obeh zakoncev.
Dom Billa in Melinde Gates leži ob jezeru Washington. Foto: Anthony Bolante /REUTERS
Dom Billa in Melinde Gates leži ob jezeru Washington. Foto: Anthony Bolante /REUTERS

4. Lynnewood Hall, ZDA


Spektakularni dvorec v Elkins Parku v Pensilvaniji je zapuščen in zasut. Prvotno je bil zgrajen za industrijskega tajkuna Petra AB Widenerja. Po smrti žene se je Widener preselil v dvorec skupaj z otroki. Ko mu je sin umrl na krovu Titanika, je Peter z žalostjo hišo zapustil. Hiša je propadla, nekateri pa menijo, da je največja hiša strahov na svetu. Nepremičnina je vredna 16,5 milijona dolarjev, trenutni lastnik pa je Prva korejska cerkev New Yorka.
 

5. Chateau Pensmore, ZDA


Dvorec je zasnoval večmilijonski astrofizik in poslovnež Steve Huff. Nahaja se v gorah Ozark, na območju, kjer ni gradbenih omejitev. Zato je bil dvorec priložnost za eksperimentiranje z različnimi materiali. V celoti je zgrajen iz varčnega betona in ojačan z jeklenimi vlakni, ki so odporni proti eksplozijam in naravni nesreči. V hiši najdemo 14 kopalnic, 13 spalnic, zgodovinski muzej in učni center za študente. 10-milijonski dvorec je bil zgrajen leta 2008.
 

6. Witanhurst, Anglija

image_alt
Bosna in Hercegovina: idiličen kraj za preživljanje počitnic

Nepremičnina naj bi bila po Buckinghamski palači druga največja hiša v združenem kraljestvu. Dvorec je znan po nastopu v šovu talentov Fame Academy. V 90.000 kvadratov veliki hiši je 65 sob, 25 spalnic, kino, savna, masažni salon in 70-metrska dvorana. Vredna je 450 milijonov dolarjev.
 

7. Biltmore Estate, ZDA


Eden najbolj impresivnih zgodovinskih domov v Ameriki je velik 175.000 kvadratnih metrov. V njem najdemo 43 kopalnic, 34 spalnic, tri kuhinje in 65 kaminov in knjižnico s podzemnim tunelom. Posestvo je vredno 157 milijonov dolarjev, trenutni lastnik pa je podjetje Biltmore.
 

8. Antilia, Indija


Hiša ima 27 nadstropij, skupaj pa je velika 400.000 kvadratnih metrov. Palača, ki je videti kot nebotičnik, je bila zgrajena leta 2010, lastnik pa je predsednik podjetja Reliance Industries. Snežna soba, tempelj, heliport na strehi, kino, plesna dvorana in garaža za 168 avtomobilov, so le nekatere lastnosti 2 milijardi dolarjev vredne nepremičnine.
 

9. Palača Istana Nurul Iman, Brunej


Palača je v lasti brunejskega sultana, velika pa je več kot 2 milijona kvadratnih metrov. V palači je 1.788 sob, mošeja, 257 kopalnic, 5 bazenov in klimatizirani hlevi za več kot 200 ponijev. Palača je v treh dneh Hari Raya Aidilfitri na voljo tudi za obiskovalce. Njena vrednost ni znana.
Buckinghamska palača velja za enega največjih domov na svetu. Foto: Shutterstock
Buckinghamska palača velja za enega največjih domov na svetu. Foto: Shutterstock

10. Buckinghamska palača, Velika Britanija


Palača je eden izmed domov angleške kraljice. V njej najdemo 775 sob, od tega 19 državnih, zdravniško ordinacijo, pošto, policijsko postajo, kino, bankomat, 78 kopalnic in podzemni predor, ki povezuje palačo s parlamentom. Hiša je velika 830 kvadratnih metrov, ocenjena pa je na 3,2 milijarde dolarjev. Palačo krasi tudi čudovit vrt, ki se razprostira na 42 hektarjih.

Več iz rubrike