Leszek Czarnecki naj pojasni bančne posle

Večinskemu lastniku Idea Banke očitajo goljufijo z obveznicami GetBack.
Fotografija: Poljski poslovnež Leszek Czarnecki bo moral razkriti posle z obveznicami GetBack.
Foto Peter Andrews/Reuters
Odpri galerijo
Poljski poslovnež Leszek Czarnecki bo moral razkriti posle z obveznicami GetBack. Foto Peter Andrews/Reuters

Oseminpetdesetletnemu poljskemu poslovnežu Leszeku Czarneckiju so finančni posli zadnjih trideset let uspevali tako dobro, da je postal milijarder. Zdaj pa je morda prišel čas za poračun. Državno tožilstvo mu očita, da je goljufal kliente svoje Idea Banke, to pa izpostavil velikemu tveganju. Novico je sporočil sam minister za pravosodje Zbigniew Ziobro.

Tiskovna agencija Reuters poroča, da je državno tožilstvo vložilo predlog za poslovneževo aretacijo na pristojnem sodišču v Varšavi. To je sklenilo, da bo o zahtevi odločalo prihodnji mesec. Czarnecki, ki se je na poklicni poti ukvarjal večinoma z bančništvom, od leta 2006 živi v tujini, na Malti, in če bo sodišče izdalo nalog za aretacijo, bo Poljska izdala mednarodno tiralico, je napovedal minister za pravosodje. Czarnecki ima v Idea Banki večinski delež, poleg tega je predsednik njenega nadzornega sveta.

Poljski urad za varstvo konkurence in preprečevanje monopolov je že lani presodil, da je Idea Bank zavajala svoje stranke, ko jim je prodajala obveznice, ki jih je izdajala družba GetBack. Ta se ukvarja z izterjavo in odkupom ter upravljanjem terjatev. Skupina Idea Bank jo je kupila leta 2014, novembra 2016 pa jo je prodala investicijskemu skladu asyDebt NSFIZ. Pred dvema letoma je družba GetBack zabredla v finančne težave zaradi obsežnih nakupov terjatev po previsokih cenah in te naložbe financirala z emisijami kratkoročnih obveznic. Sodišče je zato za GetBack odredilo prestrukturiranje, nadzorniki finančnega trga pa so jo zaradi prekrškov pri poslovanju prijavili tožilstvu.

...
...


Czarneckijevi odvetniki trdijo, da so obtožbe državnega tožilstva in pravosodnega ministra neutemeljene in nesmiselne, češ da poslovnež res nadzoruje več kot ducat velikih družb, med katerimi je več bank, nikoli pa ni bil ne v upravi ne v nadzornem svetu »izterjevalca« GetBacka. Pravi vzrok za gonjo proti njemu naj bi bila trenja v vladni koaliciji in s tem povezana negotova prihodnost ministra Ziobra, ki zato napenja mišice. Predstavniki Idea Banke so napovedali, da nameravajo proučiti in pojasniti vsa vprašanja, povezana z družbo GetBack in njenimi finančnimi instrumenti. Glede Idea Banke v njeni službi za korporativno komuniciranje zagotavljajo, da posluje nemoteno in da sodeluje z nadzorniki.

Milijarder Czarnecki je diplomiral na tehnološki fakulteti v rojstnem mestu Vroclavu in tam tudi doktoriral na ekonomski fakulteti. Leta 1991 je ustanovil prvo (in največjo) lizinško družbo na Poljskem in jo čez deset let prodal francoski bančni skupini Crédit Agricole. V zadnjih dvajsetih letih je dobil številna priznanja uglednih tujih ekonomskih časopisov, združenj, borze in drugih ustanov: Wall Street Journal ga je izbral za najboljšega menedžerja v Srednji Evropi, Financial Times ga je uvrstil med »vzhajajoče zvezde« evropskega poslovnega sveta zaradi njegovega prispevka k razvoju finančnih trgov, Ernst & Young je v njem prepoznal »podjetnika leta«, varšavska borza ga je odlikovala zaradi vizionarskega menedžerskega pristopa na trgu vrednostnih papirjev ... In to še zdaleč ni vse.

Veliko presenečenje bo, če bo vplivni milijarder, ki so mu nadeli toliko lovorjevih vencev, res pristal v zaporu.

Več iz rubrike