Delove podjetniške zvezde naj zasijejo skupaj (FOTO)

Prvo srečanje vseh do zdaj nominiranih podjetij za Delovo podjetniško zvezdo je gostila družba Kolektor v Idriji. Foto: Leon Vidic/Delo

Letos projektu Delove podjetniške zvezde dodajamo srečanja nominiranih podjetij s ciljem izmenjave znanja in praks med podjetji, ki so uspešna na različnih področjih. Kot prvi so se z digitalno transformacijo predstavili v koncernu Kolektor.

Svet se vrti vsak dan hitreje. Marsikdaj celo hitreje kot se zdi. Obisk industrijskega obrata danes lahko ponuja popolnoma drugačno sliko, kot bi se kazala še deset let nazaj. Nikjer delčka prahu, brez umazanije, sofisticirana delovna orodja, ki delujejo z znanjem umetne inteligence in se učijo na lastnih napakah ter jih ustrezno skladiščijo med enicami in nulami digitalnega jezika, usposobljeni delavci nadzirajo in povezujejo mnoge stroje.

image
Industrijski obrat brez kančka umazanije, brez prahu in s pomembno pomočjo sofisticiranih strojev. Foto: Leon Vidic/Delo


Takšen obisk so v četrtek, 21. marca, v Idriji doživeli povabljeni nominiranci Delovih podjetniških zvezd iz let 2017 in 2018, člani strokovne komisije ter predstavniki uprave in uredništev medijske hiše Delo. V koncernu Kolektor so si lahko ogledali napredek industrijskega dela podjetja in se seznanili z novostmi, ki počasi, a vedno bolj prežemajo podjetje. To sta digitalizacija in njena uporabna vrednost.

image
Povabljenci so si po ogledu tovarne privoščili tudi kosilo. Foto: Leon Vidic/Delo
Neizpodbitno dejstvo je, da naš planet vedno bolj prepletamo z nevidnimi signali. Širokopasovni internet, gospodarstvo 5.0, reindustrializacija … to so pojmi, ki ponujajo nove možnosti delovanja, nenazadnje tudi dojemanja realnosti. Umetnost je (in bo vedno bolj) povezovanje vseh zmožnosti, ki jih nove tehnologije, nove platforme in nova znanja ponujajo. In povezovanje med posameznimi akterji, ki vsak po svoje ponujajo svoj neprecenljivi know how, bo v prihodnosti nujno. Tega se zavedamo tudi v medijski hiši Delo, kjer s projektom Delove podjetniške zvezde povezujemo odlična podjetja v slovenskem prostoru. Vsako med njimi predstavlja pomemben del mozaika slovenskega gospodarstva. Pa si predstavljate, da bi se lahko ti delčki zavrteli skupaj? Si lahko zamislite, v kakšne razsežnosti bi se lahko premaknili?

Projekt Delove podjetniške zvezde, ki je zrasel iz poslovnega tednika Svet kapitala v letu 2013 in kjer smo predstavljali najuspešnejša slovenska podjetja tistega leta, želimo razvijati naprej. Lani smo kot novost, poleg slavnostnega dogodka podelitve nagrade Delova podjetniška zvezda, dodali izobraževalni del. Letos dodajamo srečanja nominiranih podjetij s ciljem izmenjave znanja in praks med podjetji, ki so uspešna na različnih področjih. S tem želimo tvorno prispevati k razvoju Slovenije in ustvarjati okolje za aktivno sodelovanje.

 
Kot prvi v verigi so tokrat svoje poglede na razvoj in izzive digitalne transformacije povabljencem predstavili strokovnjaki digitalnega dela koncerna Kolektor Valter Leban, član uprave Kolektor Group, Mateja Lavrič, direktorica sklada tveganega kapitala Kolektor Ventures, Marko Thaler, vodja Kolektorja Labs in Stojan Petrič, predsednik uprave družbe FMR, predsednik nadzornega sveta Kolektor Holdinga ter predsednik strokovne komisije za izbor Delove podjetniške zvezde.

image
Stojan Petrič, predsednik uprave družbe FMR, predsednik nadzornega sveta Kolektor Holdinga ter predsednik strokovne komisije za izbor Delove podjetniške zvezde, je povedal, da je digitalna transformacija za koncern Kolektor izrednega pomena. Foto: Leon Vidic/Delo


»Digitalna transformacija je izziv, s katerim se danes srečujejo vsa podjetja. Kolektor se ga je lotil pred dobrima dvema letoma, najprej z ustanovitvijo sklada tveganega kapitala Kolektor Ventures, nato še z vzpostavitvijo internega industrijskega pospeševalnika Kolektor Labs. Danes zagnana ekipa mladih talentov deluje kot Kolektor Digital in s prebojnimi rešitvami za pametne tovarne prihodnosti gradi četrti poslovni steber koncerna,« je prve razvojne korake digitalizacije razkril Stojan Petrič.

image
Mateja Lavrič, direktorica sklada tveganega kapitala Kolektor Ventures se zaveda, da bodo oprijemljivi rezultati njenega dela in ekipe vidni šele čez nekaj let. Foto: Leon Vidic/Delo
»Zavedamo se, da je je digitalizacija nujna, a vemo tudi, da se moramo sami pozicionirati v digitalni ekonomiji, drugače bomo izgubili svoj položaj na trgu,« ga je dopolnila Mateja Lavrič, ki se zaveda, da bodo rezultati digitalne ekipe vidni in izmerljivi šele v naslednjih nekaj letih.

Konkretna področja, v katera se še posebej poglablja Kolektor Digital, pa je podrobno predstavil  Marko Thaler: »Sistematsko se ukvarjamo s proučevanjem strojnega vida, razvojem umetne inteligence, raziskovanjem robotike in uporabo digitalnih platform. Slednje so pomembne predvsem za zajem znanja in njegovo prehajanje med akterji delovnega procesa, da zaposlenim čim bolj olajšajo delo in zmanjšajo možnosti napak.«

S predstavitvijo in besedami »ko začneš ustvarjat sinergije, ko se začneš povezovati in združevati, se šele začne prava čarovnija« Kolektorjeva ekipa podaja žogico naslednjemu podjetju, ki bo odprlo svoja vrata in svoj know how delilo z zainteresirano javnostjo.

Če bi želeli biti gostitelj enega od prihodnjih srečanj, ste vljudno vabljeni, da nas kontaktirate na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali izpolnite prazna polja v spodnjem obrazcu.


Do 31. marca imajo podjetja čas, da oddajo svoja letna poročila, s pomočjo Ajpesa pa bomo potem do konca maja izbrali spet deset najboljših, najbolj perspektivnih in visokotehnoloških podjetij, ki se bodo potegovala za naziv Delova podjetniška zvezda 2019.

image
Luka Podlogar, predsednik uprave KD skladov in član strokovne komisije Delovih podjetniških zvezd se je udeležil Kolektorjeve predstavitve njihove digitalne transformacije. Foto: Leon Vidic/Delo

image
Andrej Kren, direktor medijske hiše Delo, v pogovoru z Luko Podlogarjem. Foto: Leon Vidic/Delo
Več iz rubrike