Žvižgač Julian Assange ubežal smrtni obsodbi

Izročitev ustanovitelja WikiLeaksa ZDA, bi bila smrtna obsodba.
Fotografija: Med najbolj razvpitimi gradivi, ki jih je objavil WikiLeaks, je video »Collateral Murder«, objavljen leta 2010. FOTO: LEON NEAL / AFP)
Odpri galerijo
Med najbolj razvpitimi gradivi, ki jih je objavil WikiLeaks, je video »Collateral Murder«, objavljen leta 2010. FOTO: LEON NEAL / AFP)

V ponedeljek, 4. januarja, je londonsko sodišče odločalo, ali bo ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea izročilo ZDA zaradi vohunjenja. Žvižgaču v »deželi svobodnih« želijo soditi zaradi objave zaupnih dokumentov, grozi pa mu zaporna kazen do 175 let.
 
Avstralskemu državljanu očitajo, da je z objavo tajnih dokumentov škodoval ZDA in njihovim zaveznikom, ko je sodeloval z nekdanjim vojakom ameriške vojske Bradleyem Manningom (danes znana kot Chelsea Manning), ki je že prestala grozljivke tako imenovanega ameriškega pravosodnega sistema, zaradi uhajanja tajnih dokumentov, med drugim povezanih z vojnami ZDA v Afganistanu in Iraku.
 
FOTO: David G Silvers
FOTO: David G Silvers
Med najbolj razvpitimi gradivi, ki jih je objavil WikiLeaks, je video »Collateral Murder«, objavljen leta 2010. Prikazuje epizodo iz leta 2007 v Bagdadu, v kateri je osebje ameriških helikopterjev Apache navdušeno pokončalo na desetine Iračanov, vključno z dvema novinarjema Reutersa.
 
Assangeu ZDA očitajo zločin, ker je razkril resnico, ki je v nasprotju z uradno pripovedjo o junaških, svetovnih reševalnih intervencijah ameriške vojske. Slednje je očitno dovolj, da vas za 175 let zaprejo.
 

Pa ne v katerikoli zapor. Charles Glass, veteranski novinar in nekdanji glavni dopisnik za Bližnji vzhod ABC News – ki je tudi sam obiskal zaprtega Assangea v Londonu – za  The Intercept piše, da bo v primeru izročitve, Assange pristal v zveznem zaporu supermax (super-maximum security), znanem tudi pod imenom »Alcatraz of Rockies«, v Koloradu. V slednjem sta denimo zaprta razvpita terorista Dzhokhar Tsarnaev in Terry Nichols.
 
Tam bi bilo Assangeevo življenje sestavljeno iz »stalne samice v betonski škatli z oknom, širokim štiri centimetre, s šestimi kontrolami postelj na dan in eno uro vadbe v zunanji kletki«.
 

ZDA razočarane


Ameriško pravosodno ministrstvo je izrazilo razočaranje nad odločitvijo britanskega sodišča, da zavrne izročitev Assangea ZDA.

FOTO: REUTERS/Stefan Wermuth
FOTO: REUTERS/Stefan Wermuth
»Medtem ko smo izjemno razočarani nad zadnjo odločitvijo sodišča, smo tudi zadovoljni, da so ZDA imele prav pri vseh pravnih argumentih,« je navedlo pravosodno ministrstvo ZDA.

Britansko prvostopenjsko sodišče je namreč zavrnilo Assangeeve trditve, da je šlo pri objavi tisočih zaupnih dokumentov ameriške vojske in diplomatskih depeš za svobodo govora in da gre za politično maščevanje ZDA, piše STA.

»Še naprej si bomo prizadevali za izročitev gospoda Assangea ZDA,« so poudarili na ameriškem ministrstvu. Napovedali so pritožbo na odločitev britanskega sodišča.

Mehika ponuja azil


FOTO: REUTERS/Henry Nicholls
FOTO: REUTERS/Henry Nicholls
Mehika pa je medtem 49-letnemu Avstralcu ponudila politični azil. »Zunanje ministrstvo bom prosil, naj sproži ustrezne postopke, da od Združenega kraljestva zahteva izpustitev gospoda Assangea in da mu Mehika ponudi politični azil,« je povedal mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Zatrdil je, da bo Mehika zagotovila, da »se tisti, ki prejme azil, ne vmešava v politične zadeve katerekoli države,« navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Prvostopenjsko sodišče v Londonu je ob zavrnitvi izročitve ustanovitelja Wikileaksa pojasnilo, da so se tako odločili zaradi pogojev, ki bi ga čakali v ZDA. Sodnica Vanessa Baraitser je izrazila skrb za Assangeevo duševno zdravje in odredila njegovo oprostitev.

Več iz rubrike