Zelena energija nima pomena, če jo škodljivo hranimo

Človeštvo kaže interes po obnovljivih virih energije, ki bi nadomestili fosilna goriva; toda kako učinkovito hraniti energijo, pridobljeno iz zelenih virov?
Fotografija: Ob novih pristopih pridobivanja energije, se pojavlja tudi potreba po okolju prijaznih načinih hranjenja energije. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Ob novih pristopih pridobivanja energije, se pojavlja tudi potreba po okolju prijaznih načinih hranjenja energije. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Večina se nas zaveda svetovnega trenda prehoda na okolju prijazne vire za pridobivanje energije. Ti naj bi nadomestili fosilna goriva, vseeno pa se vsaj zaenkrat slednji še vedno intenzivno uporabljajo v praktično vseh delih našega vsakdana. A vendar proizvajanje energije še zdaleč ni edini izziv o katerem se je vredno pogovarjati pri omenjeni tematiki, izpostavlja spletni portal Digital trends.
 

Hranjenje energije


Ob številnih zelenih virih energije so potrebni tudi inovativni pristopi pri hranjenju te okolju prijazne energije. Povedano drugače, energija mora biti na razpolago tudi ponoči, ko sončne celice ne morejo proizvajati energije ali pa ob brezvetrju, ko se vetrnice ne vrtijo. Najbolj poznana rešitev v tem primeru je vsem znana: baterija.


Vseeno pa nas ob baterijah vznemirjajo in navdihujejo tudi številne druge rešitve. Nekatere od teh sicer strokovnjaki po svetu še razvijajo, spet druge pa se že uporabljajo. Zagotovo pa so med temi tudi tiste zelo obetavne rešitve, ki bodo v prihodnje oblikovale naše elektrificirano okolje.
 

Moč gravitacije


Hranjenje energije s pomočjo gravitacije se morda sliši nekoliko nenavadno, vendar pa je ob podrobnem pogledu takšen pristop naravnost briljanten. Hranjenje energije s pomočjo gravitacije deluje na podoben način, kot energijo hrani nategnjena vzmet. Poenostavljeno, uporablja se uteži, katerih teža je med 550 in 5500 ton, te pa so spuščene v padec, ob čemer pri padcu vrtijo vitel in tako ustvarjajo energijo.

Takšen koncept trenutno uporablja britansko podjetje Gravitricity, ki ima svoj sistem postavljen v Edinburgu na Škotskem. Podjetje do izgradnjo delujočega in povezanega sistema načrtuje do leta 2023. Glavna prednost takšnega sistema je predvsem daljša zmožnost hranjenja energije, v primerjavi z baterijami.


 

Uporaba vode (in gravitacije)


Lahko rezervoar vode na hribu deluje kot ogromna baterija? Odgovor: Da. To se lahko doseže s tem, ko se na vrh hriba načrpa večje količine vode, ki se jih pozneje uporabi za vodni vir hidroelektrarn. Pravzaprav je takšen ta koncept hranjenja energije zelo podoben zgoraj opisanemu gravitacijskemu pristopu, s tem, da se v tem primeru namesto uteži uporablja večje količine vode.

Tako se energija uporabi za črpanje na vrh hriba, s tem pa se energija tudi hrani. Koncept se že uporablja po celem svetu, sicer pa so prvi modeli bili zabeleženi že pred več kot sto leti.
Energijo moremo hraniti, saj je ta potrebna tudi ponoči, ko sončne celice ne morejo proizvajati energije ali pa ob brezveterju, ko se vetrnice ne vrtijo. FOTO: China Newsphoto/Reuters
Energijo moremo hraniti, saj je ta potrebna tudi ponoči, ko sončne celice ne morejo proizvajati energije ali pa ob brezveterju, ko se vetrnice ne vrtijo. FOTO: China Newsphoto/Reuters

 

Zamzovanje zraka


Metoda, ki verjetno deluje kot čista znanstvena fantastika je hlajenje in zamrzovanje zraka. Gre za uporabo energije za hlajenje zraka na -196 stopninj Celzija, kar zrak utekočini, tega pa nato hranijo. Ko se kaže potreba se ta utekočinjen zrak lahko zopet segreje, med tem procesom pa se sproščeno energijo uporabi za napajanje turbin in ustvarjanje energije.
 

Kompresija zraka


Še ena metoda pri kateri se tako ali drugače hrani zrak je kompresijsko hranjenje zraka. Tako kot zgoraj omenjena metoda gravitacije, tudi ta pristop zagotavlja daljšo življenjsko dobo hranjenja energije, kot baterija, ob tem pa je tehnično manj kompleksna in zahteva manj vzdrževanja.

Na svetu sta zaenkrat zgolj dve elektrarni, ki uporabljata ta pristop; ena v Nemčiji, druga v ZDA. Metoda temelji na hranjenju kompresiranega zraka v podzemnih rovih, po potrebi pa se tega lahko segreje, razširjen zrak pa se nato uporablja za napajanje turbin.

Obe elektrarni zaenkrat pri svojih procesih delovanja še uporabljata zemeljski plin, kar pa se lahko v prihodnje tudi spremeni.
 

Hranjenje vode


Zadnja na seznamu obetavnih metod hranjenja energije je hranjenje vode v podzemnih kanalih. Tako kot v zgornjem primeru, tudi tukaj hranijo vodo, ki jo pozneje uporabijo za ustvarjanje energije. Takšen pristop sicer potrebuje še nadaljnji razvoj, saj potrebuje za svoje delovanje celotno mrežo. Prav tako ta pristop še nima optimalnega izkoristka, vendar pa se zanimanje zanj povečuje.

Več iz rubrike