ZDA z novimi sankcijami proti Iranu zaradi brezpilotnih letal

Ministrstvo za finance ZDA je včeraj sporočilo, da je uvedlo nove sankcije proti Iranu zaradi njegovega programa brezpilotnih letal.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Handout / Reuters
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Handout / Reuters

Ministrstvo za finance ZDA je včeraj sporočilo, da je uvedlo nove sankcije proti Iranu zaradi njegovega programa brezpilotnih letal. Iranska revolucionarna garda namreč z njim napada ameriške sile in mednarodne ladje v območju Perzijskega zaliva.

Ministrstvo hkrati trdi, da Iran z brezpilotnimi letali zalaga palestinski Hamas, libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah in hutijske upornike v Jemnu, opazili pa so jih tudi v Etiopiji, kjer vse hujša kriza grozi z destabilizacijo celotne regije.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

ZDA so sankcije uvedle proti iranskemu generalu Saidu Aghadžaniju, ki poveljuje programu brezpilotnih letal, ter proti podjetjema Kimia Part Sivan in Oje Parvaz Mado Nafar, ki izdelujeta dele za letala. Uvedle so jih devet dni po napadu na ameriško oporišče v Siriji z brezpilotnimi letali.

Širjenje iranskih brezpilotnih letal naj bi ogrožalo mednarodni mir

Pentagon takrat ni sporočil, kdo je izvedel napad, ki ni zahteval žrtev, vendar na splošno zatrjuje, da Iran oskrbuje skupine v regiji s tem orožjem.

image_alt
Raziskava: Klorova baterija šestkrat bolj zmogljiva od litij-ionske

Namestnik finančne ministrice ZDA Wally Adeyemo je dejal, da širjenje iranskih brezpilotnih letal v regiji ogroža mednarodni mir in stabilnost.

Sankcije so ZDA uvedle le dva dni, preden bi se morala obnoviti pogajanja s svetovnimi silami za oživitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu, ki je bil dosežen leta 2015 v času mandata nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame, njegov naslednik Donald Trump pa je leta 2018 od njega enostransko odstopil.

image_alt
Čip, ki posnema človeški živčni sistem in razlikuje med vonji

Več iz rubrike