Zaživel sklad tveganega kapitala, ki ga podpirajo Poslovni angeli

V decembru je zaživel daFUND - Sklad tveganega kapitala, ki ga bo vodil Darko Butina in je podprt s strani Poslovnih angelov Slovenije.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

V decembru je zaživel daFund, sklad tveganega kapitala, ki ima sedež v Sloveniji ter ga vodi in upravlja Darko Butina, Slovenec, živeč v Švici, podpirajo pa ga organizacija Slovenskih poslovnih angelov in vrsta izkušenih podjetnikov iz celotne Evrope. Sklad bo vlagal v najbolj obetavna zagonska podjetja iz Evrope (in širše) in bo svojim vlagateljem zagotovil inovativne dodatne naložbene priložnosti.

Darko Butina, glavni upravljalec sklada daFUND, pravi: »Verjamemo, da je v Evropi ogromen podjetniški potencial, ki ima še vedno premalo podpore, zlasti v zgodnjih fazah razvoja in s strani izkušenih podjetnikov. Vsi deležniki sklada imajo pomembne podjetniške izkušnje in so v preteklosti že samostojno uspešno vlagali in odločilno podpirali različna startup podjetja. Da bi še bolje in z večjim učinkom podprli najboljša zagonska podjetja, smo združili moči in ustanovili daFUND – podjetniki za podjetnike.«

image_alt
Ali je ECB res dovolila, da je inflacija ušla izpod nadzora?

Nina Dremelj, predsednica kluba Poslovni angeli Slovenije, dodaja: »Čeprav predstavljajo pomemben del vlagateljev daFUND-a tudi člani kluba Poslovni angeli Slovenije, smo izjemno veseli, da nam je uspelo zgraditi pravi vseevropski VC sklad z vlagatelji iz cele Evrope (tako Švice, Združenega kraljestva, Španije kot  Slovenije). V današnjem svetu ni meja in startup podjetja bi si morala prizadevati za osvojitev ciljnih globalnih trgov ne glede na to, ali prihajajo iz EU, Švice, Združenega kraljestva ali Srbije.

Sklad bo iskal in vlagal v najbolj obetavna startup podjetja, ki izzive rešujejo z uporabo digitalnih tehnologij in se osredotočajo na problematike v B2B okolju. Zagonska podjetja si podporo lahko obetajo že v zelo zgodnjih fazah (t.i. predsemenska/semenska faza; angleško: pre-seed/seed) in lahko pričakujejo, da bodo prejela začetno naložbo v povprečju v razponu od 50.000 do nekaj 100.000 evrov z možnostjo dodatnih nadaljnjih naložb v izbrana podjetja. Poleg tega bodo lahko novoustanovljena podjetja izkoristila dostop do širokega okolja deležnikov daFUND. Poleg izkušenega upravljavca (Darko Butina) in uglednega investicijskega odbora ima daFUND široko bazo vlagateljev (trenutno 30 vlagateljev, ki se še pridružujejo). To skladu omogoča, da prinese svojim portfeljskim podjetjem poleg same finančne naložbe tudi veliko dodane vrednosti.

image_alt
Dosežek: Pridobivanje vode iz zraka brez energije in 24 ur na dan

Sklad od drugih skladov izstopa po tem, da svojim vlagateljem omogoča dodatne naložbene priložnosti. To pomeni, da lahko daFUND v dogovoru s startup podjetjem omogoči dodatno alokacije naložbe nad zneskom, ki bi ga sklad vložil sam. To dodatno alokacijo lahko izkoristijo vlagatelji v sklad skladno z njihovimi preferencami, interesi in finančnimi zmožnostmi ter si s tem zagotovijo dodatne naložbene priložnosti v zanje najbolj zanimiva podjetja. Na eni strani tako podjetje enostavno dobi več finančnih virov, ki pa ne povzročijo bolj razdrobljene lastniške strukture, saj naložbo še vedno upravlja sklad in ne posamezni investitor. Običajno takšne dodatne naložbe v podjetja pomenijo tudi, da so investitorji v sklad, ki stojijo za njimi, pripravljeni in sposobni dodatno podpreti zagonska podjetja in jim odpreti nova vrata za uspešno delovanje.

O daFUND

daFUND je vseevropski sklad tveganega kapitala, ki ga podpirajo ustanovitelji in podjetniki, izkušeni menedžerji in vlagatelji ter klub Poslovni angeli Slovenije. Sklad vlaga v (zelo) zgodnje faze zagonskih podjetij, ki svojo konkurenčno prednost gradijo z digitalnimi rešitvami za svetovni trg.

Kdo je Darko Butina?

Butina je izkušen vlagatelj z odličnimi izkušnjami pri vlaganju tako lastnega premoženja v vlogi angelskega investitorja kot tudi v imenu investicijskih subjektov, kot je švicarska Netcetera. Med drugimi dosežki je bil Butina prvi vlagatelj v uspešna startupa Cognism in Cleanshelf (S Cleanshelfom, ki ga je pred kratkim kupil nemški LeanIX, in s Cognismom, ki spada med najhitreje rastoča podjetja v Združenem kraljestvu, v petih letih zaposluje več kot 250 ljudi).

Poleg tega ima Butina bogate izkušnje z različnih podjetjih; tako na vodilnih položajih, kot tudi kot podjetnik in član nadzornih svetov. V preteklih letih je imel Butina tudi priložnost voditi, pomagati in svetovati številnim različnim podjetjem iz celega sveta; od ZDA do Združenega kraljestva, Švice, Nemčije, Avstrije, Združenih arabskih emiratov, Slovenije, Srbije, Hrvaške in Makedonije.

image_alt
Raziskovalci korak bližje pridobivanju energije z umetnega sonca

Poslovni angeli Slovenije

Poslovni angeli Slovenije, ustanovljeni leta 2007, so prvi in največji ekskluziven klub angelskih investitorjev v Sloveniji. Zagotavlja kontaktno točko med startupi, podjetji, člani klubov, mednarodnimi vlagatelji in strokovnjaki na tem področju.

Poslovni angeli Slovenije se povezujejo z najbolj ambicioznimi podjetniki v zgodnjih fazah rasti podjetja ter z najbolj usposobljenimi vlagatelji v Sloveniji, regiji Srednje in Vzhodne Evrope ter širše. Samo v tekočem letu 2021 so Poslovni angeli Slovenije uspešno investirali v 11 različnih podjetij iz Europe.

Več iz rubrike