Zaradi koronavirusa na Primorskem že odpovedi gostov

Koronavirus bo najbolj prizadel slovenski turizem. Delavci v gostinstvu in turizmu po besedah sindikalne predstavnice ustrezno informirani. 
Fotografija: Turizem bo zaradi strahu pred virusom na udarcu. 
Odpri galerijo
Turizem bo zaradi strahu pred virusom na udarcu. 

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) z veliko zaskrbljenostjo spremljajo razvoj dogodkov v zvezi z širjenjem koronavirusa. Posledice že občutijo slovenski obrtniki in podjetniki, ki posredno ali neposredno poslovno sodelujejo s Kitajsko,
velike težave pa zaradi upada italijanskih gostov občutijo predvsem gostinci na Goriškem.

V zadnjih dneh se na zbornico obračajo številni člani, zlasti obrtniki in podjetniki z Goriške, ki meji z Italijo. Gostinci na tem območju zaznavajo drastičen upad italijanskih gostov, zato od države pričakujejo čimprejšnje ukrepanje. Nekatere gostilne na tem območju tako zadnje dni dobesedno samevajo.

Mnoge slovenske obrtnike in podjetnike močno skrbi tudi dobava blaga s Kitajske v prihodnje, saj so številne tovarne na Kitajskem že zaprte.

Mala in mikro podjetja pod večjim pritiskom

"Italija je zaradi razširjenosti koronavirusa že sprejela nekatere ukrepe, da bi pomagala prizadetim obrtnikom in podjetnikom. Tako je med drugim v času zaprtja obratov začasno ustavila plačevanje davkov in prispevkov za tiste, ki so zaradi
koronavirusa utrpeli izpad oziroma škodo," so sporočili iz OZS, kjer vladi predlagajo, da razmisli o uvedbi podobnih ukrepov kot v Italiji ali pa naj skuša podjetjem z ustreznimi ukrepi nadomestiti izpad dohodka v tem kriznem času.

V OZS ob tem poudarjajo, da posledice koronavirusa ne vplivajo zgolj na velika podjetja. "Še posebej občutljiva so mikro in mala podjetja, ki nimajo tako velikih finančnih rezerv in so tovrstnim kriznim situacijam še bolj podvržena," dodaja Branko Meh, predsednik OZS.

Delodajalci: Potrebovali bomo ukrepe

Združenje delodajalcev Slovenije pa ob b tem poziva tako Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo kot tudi
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti k resnemu razmisleku o pripravi ukrepov, kot so subvencioniranje čakanja na delo in subvencioniranje krajšega delovnega časa ter omilitev vseh zakonskih pogojev za delo na daljavo oziroma delo od doma.

Menijo, da je treba te ukrepe pripraviti nemudoma, da bo dana njihova takojšnja možnost aktivacije, ko bo to potrebno in ne za kasnejše gašenje požarov. Treba je pravočasno in preudarno pripraviti predloge, ki bodo tako podjetjem kot zaposlenim omogočili lažje delovanje v času trajanja omejitev zaradi koronavirusa.

"Prepričana sem, da od kar se je virus pojavil pri naših sosedih v Italiji, na Hrvaškem in v Avstriji, ni državljana, ki ne bi spremljal priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje in drugih pristojnih institucij RS, kako ravnati preventivno in kako ukrepati. S preventivnimi ukrepi omenjenih institucij pa delodajalci seznanjajo tudi svoje zaposlene, nam je povedala generalna sekretarka Sindikata delavcev v gostinstvu in turizmi Breda Črnčec. 

O ukrepih pa morajo biti seznanjeni tudi gostje, ki prihajajo k nam, saj je, kot je poudarila, pomembno "da tudi oni upoštevajo določene nasvete, predvsem v kolikor vemo, da gost prihaja iz države, kjer je virus že prisoten in bi na njem opazili znake bolezni."

V družbah se po njenih zagotovilih delavce poučuje, kako si umivati roke, kako ravnati v primeru kašlja in o drugih preventivnih ukrepih.

Tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in posamezni sindikati dejavnosti obveščajo preko svojih spletnih strani o ukrepih NIJZ in MZ v zvezi z epidemijo koronavirusa.

Po besedah Brede Črnčec je med delavci v turizmu in gostinstvu, ki so najpogosteje v stiku z gostji, ki prihajajo iz območja, kjer je virus razširjen, strah zagotovo prisoten. "Posledica tega strahu tudi med vsem ostalim prebivalstvom pa so tudi odpovedi rezervacij, predvsem v primorskem delu," nam je še dejala. 



Počivalšek: Največ težav v turizmu

Izbruh koronavirusa na slovensko gospodarstvo sicer še nima večjega vpliva, a ponekod se pojavljajo težave, je pred dnevi dejal gospodarski minister Zdravo Počivalšek. Država zato po njegovih navedbah  razmišlja o ukrepih, npr. o subvencioniranju čakanja na delo. Počivalšek ob tem še poudarja, da morajo morebitni ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Preberite še: Koronavirus: Kdo plača bolniško odsotnost, delodajalec ali država?

Počivalšek je po sestanku z nekaterimi direktorji podjetij, ki čutijo posledice izbruha novega koronavirusa, poudaril, da na ministrstvu od začetka spremljajo razmere v povezavi z vplivom te epidemije na gospodarstvo.
 
Največje težave so sicer po Počivalškovih pojasnilih v turizmu, predvsem zaradi odpovedi potovanj azijskih gostov, še večje pa bi bile posledice resnejše krize v okoliških državah. Spomnil je, da je Slovenijo lani obiskalo okoli 160.000 turistov s Kitajske, Italija pa je s približno 600.000 gosti sploh med največjimi turističnimi trgi za Slovenijo.

Okrepili bodo promocijo

Spomnil je, da sta se Slovenska turistična organizacija (STO) in turistično gospodarstvo že minuli teden dogovorila, da bosta v luči širjenja novega koronavirusa okrepila promocijo na bližnjih trgih. Promocijske aktivnosti slovenskih destinacij in turističnih podjetij bo STO na izbranih trgih podprla tudi z razpisi za sofinanciranje, pri čemer želijo proučiti tudi možnost sofinanciranja s sredstvi EU.

Kljub tem je bilo še v januarju število prihodov turistov za osem odstotkov višje kot v januarju 2019, število prenočitev pa se je dvignilo za približno štiri odstotke. Med tujimi turisti so največ prenočitev ustvarili turisti iz Hrvaške in Italije, je zapisal državni statistični urad.

"Če letala s turisti v Pekingu, Seulu, Tokiu ne vzletajo, teh turistov ni," je po sestanku z ministrom navrgel direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. Glede na to, da v Postojnski jami naštejejo kar 177.000 turistov iz Azije na leto, kar predstavlja četrtino vseh gostov, se je treba "sprijazniti, da bo dobro, če bo letos od tam prišla desetina teh turistov". Od države ničesar ne zahtevajo, pričakujejo pa "jasne napotke, kako ukrepati, če se to (virus, op. a.) zgodi na tvojem pragu". Povedal je še, da odpuščanje ni prva misel, da pa bo to, če gostov ne bo, dejstvo.

Po Počivalškovih besedah so iz gospodarstva že dobili tudi sugestijo, da bi se podjetjem po potrebi pomagalo z likvidnostnimi sredstvi.

Minister v vsakem primeru ocenjuje, da so razmere trenutno pod nadzorom, a ker Slovenija nima vpliva na to, kaj se bo dogajalo v prihodnje, mora biti pripravljena, zato da bomo kos izzivom v prihodnjih dneh in tednih.
 

Več iz rubrike