Zaodrje ukrajinske krize: Orban v Moskvo na pogajanja o plinu

Madžarski premier se je včeraj, 1. februarja, v Moskvi srečal z ruskim predsednikom na pogajanjih o povečanju količin dobave zemeljskega plina.
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin in madžarski premier Viktor Orban, 1. februar 2022. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin in madžarski premier Viktor Orban, 1. februar 2022. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters

Madžarska se namerava z Rusijo pogajati o povečanju količin dobave zemeljskega plina v okviru dolgoročne dvostranske pogodbe, je dejal madžarski premier Viktor Orban v Moskvi, kjer se je včeraj srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Do Orbanovega obiska prihaja v senci povečanih napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi Ukrajine.

Orban v iskanju dolgoročne stabilnosti

Putin je na srečanju dejal, da pogodba o dobavi plina, ki velja do leta 2036, Madžarski zagotavlja dolgoročno stabilnost. Po pogodbi lahko Madžarska kupuje plin tudi precej pod tržno ceno, je dodal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI.

image_alt
Zaznana korupcija: V Sloveniji in Avstriji se stanje slabša

»Glede na to, da se celotna Evropa trenutno sooča z energetsko, natančneje plinsko krizo, je sklenitev dolgoročnih pogodb zelo pomembna,« je včeraj dejal madžarski premier in izrazil željo, da bodo med pogovori dosegli dogovor o povečanju količin dobave plina.

Ruski predsednik Vladimir Putin in madžarski premier Viktor Orban, 1. februar 2022. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin in madžarski premier Viktor Orban, 1. februar 2022. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters
Orban se je Putinu tudi zahvalil za ruske dobave cepiva proti covidu-19, pri čemer je omenil, da je bilo s cepivom Sputnik V cepljenih okoli 900.000 Madžarov. Glede Ukrajine, ki je v središču napetih odnosov med Rusijo in Zahodom, je Orban dejal, da je njegov obisk v Moskvi »tudi mirovna misija«. Evropska unija je »pripravljena na razumen dogovor [...] noben voditelj EU si ne želi vojne«, je dejal.

Putin in Orban naj bi na srečanju govorila tudi o dvostranskem sodelovanju na področju trgovine, gospodarstva, energije in kulture ter izmenjala mnenja o ključnih vprašanjih glede evropske varnosti, poročajo ruske tiskovne agencije.

image_alt
Putin za nadaljnji razvoj 'pametnih' brezpilotnih letal

Do Orbanovega obiska v Moskvi prihaja sredi povečanih napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi Ukrajine in okrepljenih diplomatskih prizadevanj za rešitev spora. Rusija ob meji z Ukrajino krepi vojaško navzočnost in je tam po navedbah zahodnih držav namestila že več kot 100.000 vojakov, kar po njihovem kaže na novo rusko invazijo na to državo. Ruska stran kakršne koli priprave na morebiten napad vztrajno zavrača.

Putin v stiku tudi z drugimi voditelji

Orban je sicer prvi predsednik vlade kake države članice EU in Nata, ki se je v sedanji krizi osebno srečal s Putinom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Se je pa Putin v ponedeljek, drugič v štirih dneh, po telefonu pogovarjal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, čigar država trenutno predseduje EU. Po navedbah Kremlja sta voditelja govorila tudi o možnosti srečanja.

Putin se je o zadnjem razvoju dogodkov v zvezi z ukrajinsko krizo in dvostranskih odnosih po telefonu pogovarjal tudi s predsednikom italijanske vlade Mariom Draghijem. Ob tem je italijanski premier po navedbah Rima izpostavil pomen umiritve razmer v luči hudih posledic, ki bi jih lahko imela zaostritev ukrajinske krize, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

image_alt
Pandorini dokumenti razkrivajo vedno bolj zveneča imena

Draghi in Putin sta se zavzela za trajno rešitev ukrajinske krize in potrebo po ponovni vzpostavitvi zaupanja med Rusijo in Zahodom. Ruski predsednik se je obvezal tudi k stabilni dobavi plina za Italijo. Ta je v minulih mesecih zelo občutila posledice velikega povišanja cen energentov. Italijanska vlada je sprejela paket ukrepov, s katerimi želi pomagati podjetjem in gospodinjstvom v državi zaradi vedno višjih cen pogonskih goriv.

Več iz rubrike