Zakaj repelenti proti komarjem ne delujejo?

Zakaj tudi po izločitvi celotne družine receptorjev komarji še vedno najdejo način, da nas ugriznejo?
Fotografija: Samice komarjev v življenju izležejo 50 do 500 jajčec, odvisno od vrste. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Samice komarjev v življenju izležejo 50 do 500 jajčec, odvisno od vrste. FOTO: Delo

Ko samice komarjev iščejo človeka za ugriz, začutijo edinstven koktajl telesnih vonjav, ki jih ljudje oddajamo v zrak. Te vonjave nato spodbudijo receptorje v komarjevi anteni. Znanstveniki pa so v zadnjem času poskušali izbrisati te receptorje, da bi ljudje za komarje postali neopazni.

Vendar pa se tudi po izločitvi celotne družine receptorjev za zaznavanje vonja iz genoma komarjev, komarji še vedno najdejo način, da nas ugriznejo. Skupina raziskovalcev je 18. avgusta v reviji Cell ugotovila, da so komarji v svojem vohalnem sistemu razvili odvečne varovalke, ki zagotavljajo, da lahko vedno začutijo naše vonjave.

"Komarji kršijo vsa naša priljubljena pravila o tem, kako živali vonjajo stvari," pravi Margo Herre, znanstvenica z univerze Rockefeller in ena od glavnih avtoric članka.

image_alt
Pazite na svoj imunski sistem!

Pri večini živali je vohalni nevron odgovoren le za zaznavanje ene vrste vonja. "Če ste človek in izgubite en sam receptor za vonj, bodo vsi nevroni, ki izražajo ta receptor, izgubili sposobnost zaznave tega vonja," pravi Leslie Vosshall z Medicinskega inštituta Howarda Hughesa, profesorica na Univerzi Rockefeller in glavna avtorica članka. Kljub temu, pa je kasneje s sodelavci ugotovila, da pri komarjih ni tako.

Zdi se, da je komarjev vsako leto več. FOTO: Delo
Zdi se, da je komarjev vsako leto več. FOTO: Delo

"Ta projekt se je zares začel nepričakovano, ko smo ugotavljali, kako je človeški vonj kodiran v možganih komarjev," pravi Meg Younger, profesorica na bostonski univerzi in ena od glavnih avtoric članka.

Ugotovili so, da nevrone, ki jih spodbuja človeški vonj 1-okten-3-ol, spodbujajo tudi amini, še ena vrsta kemikalij, ki jih komarji uporabljajo pri iskanju ljudi. To je nenavadno, saj v skladu z vsemi obstoječimi pravili o tem, kako živali vonjajo, nevroni kodirajo vonj z ozko specifičnostjo, kar pomeni, da nevroni 1-okten-3-ola ne bi smeli zaznati aminov.

image_alt
Tudi insekti čutijo bolečino!

Vosshall meni, da imajo morda tudi druge žuželke podoben mehanizem. Raziskovalna skupina Christopherja Potterja z Univerze Johnsa Hopkinsa je nedavno poročala, da imajo sadne mušice podobno soizražanje receptorjev v svojih nevronih. "To je lahko splošna strategija za žuželke, ki so močno odvisne od svojega čuta za vonj," pravi Vosshall.

Skupina Meg Younger namerava v prihodnosti odkriti funkcionalni pomen soizražanja različnih vrst vohalnih receptorjev.

(Vir: Nacionalni inštitut za zdravje ZDA.)

Več iz rubrike