Zakaj Pluton ni več planet?

Znanstveniki pojasnjujejo odločitev, ki še danes buri duhove
Fotografija: Med astronomi je gotovo nekaj, česar v javnem diskurzu na žalost primanjkuje. V našem osončju ne moremo imeti več devetih planetov. Vzrok za to se imenuje Eris, pritlikavi planet, ki je dobil ime po boginji sporov in nesoglasij FOTO: Delo
Odpri galerijo
Med astronomi je gotovo nekaj, česar v javnem diskurzu na žalost primanjkuje. V našem osončju ne moremo imeti več devetih planetov. Vzrok za to se imenuje Eris, pritlikavi planet, ki je dobil ime po boginji sporov in nesoglasij FOTO: Delo

24. avgusta 2006, je Mednarodna astronomska zveza (IAU) sprejela odločitev, ki je za vedno spremenila naše osončje. Člani IAU so glasovali o dolgo pripravljanem predlogu, ki je natančno opredelil, kaj astronomi razumejo kot "planet". Tako je bil Pluton prerazvrščen med pritlikave planete, naše osončje pa se je zmanjšalo za en planet – ostalo jih je osem. Šestnajst let pozneje je predlog še vedno tako sporen kot nekoč.

Kaj naredi planet planet?

IAU se je večkrat ukvarjala z možnimi definicijami, ki bi vključevale planete okoli drugih zvezd - eksoplanete - in planete, ki so bili izrinjeni iz svojega zvezdnega sistema. Vendar so se pojavila vprašanja o nezmožnosti upoštevanja planetov roparjev, torej planetov, ki so bili izrinjeni iz svojih zvezdnih sistemov.

Zadnji dan desetdnevne konference v Pragi je bila na koncu predlagana, izglasovana in odobrena sedanja opredelitev. Planet mora izpolnjevati tri pogoje: Krožiti mora okoli Sonca, zato so vsi eksoplaneti izločeni. Doseči mora hidrostatično ravnovesje, kar pomeni, da mora biti približno kroglaste oblike. In končno, v svoji orbiti se more premikati tako, da je glavno gravitacijsko telo vedno na njej.

 Edini način, da bi spet imeli devet planetov, je ohraniti sedanjo definicijo in upati, da imajo Mike Brown in sodelavci prav, ko sumijo, da daleč od Sonca obstaja velik in masiven planet, ki ga še nismo opazili. FOTO: Delo
 Edini način, da bi spet imeli devet planetov, je ohraniti sedanjo definicijo in upati, da imajo Mike Brown in sodelavci prav, ko sumijo, da daleč od Sonca obstaja velik in masiven planet, ki ga še nismo opazili. FOTO: Delo

Zakaj je bil Pluton "degradiran"?

Pluton ne dosega tretjega pogoja. Toda zagovorniki Plutonovega planetarnega statusa so trdili, da tudi Zemlja, Mars, Jupiter in Neptun niso vedno v svojih orbitah. Toda če izvzamemo Luno, je Zemlja 1,7 milijonkrat težja od preostalih asteroidov, ki prečkajo njeno orbito. Pluton je le 0,07 težji od njih.

Razprava v znanstvenih krogih in zunaj njih je to označila kot degradiranje in ne kot razvrstitev, vendar bi lahko trdili, da je bil Pluton povišan kot prvi primer dveh novih razredov teles: pritlikavih planetov in plutonidov.

image_alt
Raziskovalci korak bližje pridobivanju energije z umetnega sonca

Ljudje na vseh straneh razprave poudarjajo, da opredelitev še zdaleč ni popolna in da planeti pogosto niso opredeljeni le kot planeti, temveč z dodatnimi pridevniki: skalnati, plinski velikani, ledeni velikani itd. Zato bi morda lahko izraz pritlikavi nekoč veljal za podkategorijo "planeta" in ne za nekaj drugega. Izraz je prvotno s tem namenom skoval Alan Stern, glavni raziskovalec sonde New Horizons, ki je leta 2015 obiskala Pluton. Stern si dejansko želi, da bi Pluton ponovno postal planet.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Med astronomi je gotovo nekaj, česar v javnem diskurzu na žalost primanjkuje. V našem osončju ne moremo imeti več devetih planetov. Vzrok za to se imenuje Eris, pritlikavi planet, ki je dobil ime po boginji sporov in nesoglasij. Je masivnejši od Plutona in le malo manjši, tako da če je Pluton lahko planet, zakaj ne bi bila Eris? Mike Brown, Chad Trujillo in David Rabinowitz so jo v napovedi njenega odkritja dejansko imenovali deseti planet.

Obstoj tega sveta je prisilil IAU, ki je naslednje leto sprejela sedanjo resolucijo. Tako imamo osem planetov ali pa jih imamo vsaj 13, če dodamo pritlikave planete Ceres, Pluton, Eris, Haumea in Makemake. Astronomska skupnost (vendar še ne IAU) priznava še mnoge druge kot pritlikave planete.

image_alt
Kje so se skrivale Jupitrove lune?

Edini način, da bi spet imeli devet planetov, je ohraniti sedanjo definicijo in upati, da imajo Mike Brown in sodelavci prav, ko sumijo, da daleč od Sonca obstaja velik in masiven planet, ki ga še nismo opazili.

Več iz rubrike