Kje so se skrivale Jupitrove lune?

Jupiter ima 79 lun. Med temi je ena nova, sicer »čudna«, a prav ta bi lahko pojasnila zakaj jih je toliko.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Jupiter pogosto opisujejo kot miniaturen sončni sistem. Plinski velikan ima namreč iste osnovne sestavine kot sonce - vodik in helij - in je obkrožen z vrsto geološko različnih lun. Mednarodna astronomska zveza je v torek potrdila odkritje 10 novih lun, s čimer se je njihovo število povečalo na 79, so poročale tuje tiskovne agencije in mediji. Odkritje vključuje eno »zelo čudno luno«, ki bi lahko pomagala razložiti, zakaj ima Jupiter toliko lun.

Se sprašujete, kako je lahko 10 lun ostalo neopaženih? Te lune so relativno majhne. In tudi z visoko zmogljivimi teleskopi, je zelo težko opaziti majhne, zatemnjene predmete ob nečem, kar je ogromno in svetlo kot Jupiter.

Kot je pojasnil vodja ekipe znanstvenikov Scott Sheppard z ameriškega Carnegie Institution for Science, so najprej odkrili dve novi luni, precej kasneje pa še deset. Astronomi so jih prvič opazili lani spomladi, ko so s teleskopom v Čilu iskali morebiten večji planet ali predmete zunaj našega osončja, dlje od Plutona.

Jupiter je največji planet v Osončju in ima obseg skoraj 143.000 kilometrov, skoraj 11-krat več kot Zemlja. Plinski Velikan za pot okoli Sonca potrebuje skoraj 12 let, okoli svoje osi pa se zavrti v manj kot desetih urah. Prve štiri Jupitrove lune je leta 1610 odkril Galileo Galilei in jih poimenoval po ljubicah grškega boga Zeusa: Io, Evropa, Ganimed in Kalisto.

Preberite tudi članek o puščanju vode, ki ga izraelsko podjetje lahko locira kar iz vesolja. 

Več iz rubrike